ΥΓΕΙΑ

Υποθερμία: Τι μπορεί να την προκαλέσει και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Υποθερμία είναι η επιστημονική ονομασία της κατάστασης του οργανισμού, κατά την οποία αυτός χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει.

Υποθερμία: Τι μπορεί να την προκαλέσει και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία.

Φυσιολογική θερμοκρασία

Σε νέους υγιείς ενήλικες, η μέση θερμοκρασία του σώματος είναι 36,8. Παρά το γεγονός ότι θερμοκρασίες σώματος πάνω από 37,2 και κάτω από 35,5 είναι γενικώς παθολογικές, η θερμορυθμιστική λειτουργία του «θερμοστάτη» του σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και τροποποιείται με την πάροδο της ηλικίας.

Τα συμπτώματα της υποθερμίας

-Ανεξέλεγκτο ρίγος

-Δυσκολίες ομιλίας με μπέρδεμα του λόγου

-Χαμηλή συχνότητα αναπνοής

-Κρύο και χλωμό δέρμα

-Απώλεια συντονισμού των κινήσεων, απώλεια συνείδησης, λιποθυμία

-Παράλογη συμπεριφορά ή απάθεια

-Καρδιακός παλμός που είναι αδύναμος, ακανόνιστος ή μη ψηλαφητός

-Μαζί με την υποθερμία μπορεί να συνυπάρχει και κρυοπάγημα

Οι άνθρωποι που παθαίνουν υποθερμία, μπορεί αρχικά να μην το αντιλαμβάνονται για δύο κυρίως λόγους:

-Επειδή η υποθερμία εγκαθίσταται προοδευτικά ταυτόχρονα με την πτώση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος.

-Η υποθερμία προκαλεί πνευματική σύγχυση που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζονται επειγόντως περίθαλψη.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Για να πάθει κάποιος υποθερμία, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν συνθήκες μεγάλου ψύχους. Η υποθερμία μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ήπιο καιρό όταν είμαστε βρεγμένοι και εξαντλημένοι.

Πολύ λεπτοί άνθρωποι, μπορεί να προσβληθούν ταχύτερα από υποθερμία σε σύγκριση με άτομα που έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.

Επίσης ο υποσιτισμός (δίαιτα), οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο υποθυρεοειδισμός, η κατανάλωση αλκοόλ ή η δηλητηρίαση από αλκοόλ λόγω υπερβολικής κατανάλωσης (μέθη), αυξάνουν τον κίνδυνο υποθερμίας. Τα οινοπνευματώδη προκαλούν διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας.

Αντιμετώπιση

Η άμεση αντιμετώπιση της υποθερμίας, περιλαμβάνει το ζέσταμα του σώματος για να προληφθούν επιπλοκές ή ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό.

Το άτομο πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε εσωτερικό χώρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να προστατεύεται το σώμα του και το κεφάλι του να απομονώνεται από το κρύο.

Η τοποθέτηση ζεστών κομπρεσών στο λαιμό, στο στομάχι στους καρπούς και στις βουβωνικές περιοχές, μπορεί να βοηθήσει καθώς έτσι θερμαίνεται το αίμα που κυκλοφορεί διαμέσου των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων που περνούν από τις εν λόγω κομβικές περιοχές.

Δεν πρέπει να τοποθετείται άμεση πηγή θερμότητας όπως ζεστό νερό ή λάμπα θέρμανσης. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται να θερμαίνονται πρώτα τα άκρα του σώματος δηλαδή τα πόδια και τα χέρια.

Στόχος είναι η αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, γιατί η παροχή ξαφνικής εξωτερικής θερμότητας θα έχει σαν αποτέλεσμα παγωμένο αίμα να φτάσει άμεσα στα σπλάχνα του ατόμου, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αποφεύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ στο θύμα της υποθερμίας. Χρειάζεται πολύ απαλή μεταχείριση διότι υπάρχει ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής.

Απογαορεύεται επίσης το αλκοόλ, το οποίο προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας.

Διαβάστε επίσης:

Έχετε συχνά υποθερμία; Δείτε τι σημαίνει