ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Εξέλιξη που ξαφνιάζει θετικά: Ηλεκτρισμός κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

Εξέλιξη που ξαφνιάζει θετικά: Ηλεκτρισμός κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

Μια συσκευή η οποία απελευθερώνει ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο σταματά την ανάπτυξη γλοιοβλαστώματος. Πρόκειται για την πρώτη εξέλιξη σε αυτό τον τομέα μετά από 10 χρόνια.

Επιτέλους ένα καλό νέο κατά τον καρκίνο του εγκεφάλου, μια μορφή που προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Και δεν πρόκειται ούτε για χημειοθεραπεία ούτε για ανοσοθεραπεία αλλά για ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο τελευταίο ογκολογικό συνέδριο στο Μαϊάμι δόθηκαν τα αποτελέσματα αυτής της ενθαρρυντικής έρευνας. Αυτή η τεχνική παρουσιάστηκε από την εταιρία ογκολογίας Novocure. Η θεραπεία ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε ασθενείς στην Αμερική και την Γαλλία αλλά η αποτελεσματικότητά της είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Συνολικά στην έρευνα πήραν μέρος 700 ασθενείς. Στους πρώτους 315 ασθενείς τα αποτελέσματα ήταν ήδη θετικά. Όχι μόνο οι ασθενείς άντεχαν την θεραπεία αλλά και τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο θετικά από τα αναμενόμενα. Σε συνδυασμό με τις χημειοθεραπείες μετά το χειρουργείο και την ραδιοθεραπεία, η διάρκεια ζωής των ασθενών αυξήθηκε κατά 43% σε δύο χρόνια, αντί για το 29% επιβίωσης χωρίς τη θεραπεία με ηλεκτρισμό. Όπως σημειώνει και ο καθηγητής Jérôme Honnorat, ιατρός στο νοσοκομείο της Λυόν, κανείς δεν περίμενε τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πρακτικά πρόκειται για μια συσκευή η οποία αποτελείται από τέσσερις παρτίδες ηλεκτρόδια, οι οποίες στερεώνονται σε ξυρισμένο κεφάλι. Τα ηλεκτρόδια με τη σειρά τους συνδέονται με μια φορητή μπαταρία, η οποία ζυγίζει 3 κιλά. Η συσκευή δίνει απαλά κύματα ηλεκτρισμού εμποδίζοντας τον όγκο να μεγαλώσει.

Η συσκευή μπορεί να μεταφερθεί παντού. Εντούτοις, μόνο άτομα χωρίς γνωστικές ή κινητικές διαταραχές μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει σύντομα, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν έρευνες για άλλα είδη καρκίνου και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Διαβάστε ακόμη:

Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Ανακάλυψαν το υπεύθυνο γονίδιο

Πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση των όρχεων για καρκίνο (vid)

Nέο γονίδιο κινδύνου για επιθετικό καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος πιο συχνά οφείλεται σε μια «κακή τύχη» παρά σε γενετικές αιτίες

Ηλεκτρικό «κράνος» αντικαθιστά τις χημειοθεραπείες στο γλοιοβλάστωμα

BEST OF NETWORK

PlusQueen