ΥΓΕΙΑ

Πολυκυστικές ωοθήκες: Συμπτώματα και μέθοδοι αντιμετώπισης

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συχνή διαταραχή του γυναικείου ενδοκρινικού συστήματος. Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο μπορεί να διαθέτουν διογκωμένες ωοθήκες που περιέχουν μικρές μάζες υγρού (κύστες), ορατές με τη βοήθεια υπερήχου.

Πολυκυστικές ωοθήκες: Συμπτώματα και μέθοδοι αντιμετώπισης

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα ακριβή αίτια του συνδρόμου παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστα.

Για να προκύψει ασφαλής διάγνωση, ο γιατρός αναζητά τουλάχιστον δύο από τις παρακάτω ενδείξεις:

1. Ακανόνιστη περίοδος: Είναι το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα του συνδρόμου. Ως ακανόνιστη θεωρείται η περίοδος που εμφανίζεται ανά 35 ημέρες ή περισσότερο, που εμφανίζεται λιγότερο από οκτώ φορές το χρόνο, η περίοδος που εμφανίζεται ανά τέσσερις μήνες ή περισσότερο και η περίοδος που διαρκεί πολλές μέρες με πολύ λίγο ή πάρα πολύ αίμα.

2. Αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων: Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ανδρικών ορμονών μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα, ακμή ή τριχόπτωση (ανδρογενετική αλωπεκία).

3. Κύστες στις ωοθήκες: Οι ωοθήκες διογκώνονται και σχηματίζονται μέσα σε αυτές αρκετοί θύλακες γεμάτοι με υγρό.

Διαθέσιμες θεραπείες

Η μέθοδος αντιμετώπισης του συνδρόμου εστιάζει στη διαχείριση των μεμονωμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα (π.χ. υπογονιμότητα, τριχοφυΐα, ακμή).

1. Απώλεια βάρους: Σαν πρώτο βήμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την απώλεια μερικών κιλών και τη γυμναστική. Ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

2. Αντισυλληπτικά: Βοηθούν στη ρύθμιση του κύκλου της περιόδου και μειώνουν την παραγωγή ανδρογόνων.

3. Φάρμακα για ωορρηξία: Εάν η γυναίκα θέλει να κάνει παιδί, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή που διευκολύνει την ωορρηξία.

Διαβάστε επίσης:

Τι δείχνει η περίοδος της γυναίκας για την υγεία της
Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Ποια προβλήματα υγείας αποκαλύπτει η πρώτη περίοδος των γυναικών