ΥΓΕΙΑ

Εξίσου βλαβερό με το BPA το υποκατάστατο BPS

Μια χημική ουσία που οι ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ασφαλές υποκατάστατο του απαγορευμένου προς χρήση για την κατασκευή μπιμπερό BPA (δισφαινόλη Α) αποδείχθηκε πως προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης σε πειραματόζωα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Εξίσου βλαβερό με το BPA το υποκατάστατο BPS

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά διαπίστωσαν ότι το BPS (δισφαινόλη S), η χημική ουσία που αντικατέστησε το BPA επειδή συνδέθηκε άμεσα με την εκδήλωση της παχυσαρκίας, τον καρκίνο και τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας στα παιδιά, επίσης επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη στο ψάρι-ζέβρα και μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, τα πειραματόζωα εκτέθηκαν στις δύο χημικές ουσίες σε ίδιες ποσότητες και διαπιστώθηκε ότι τόσο το BPA όσο και το BPS προκάλεσαν μεταβολές στην εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων ψαριών.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας Debra Kurrasch, η επίδραση αυτή αποτέλεσε έκπληξη για τους ερευνητές, καθώς χρησιμοποιήθηκαν πολύ χαμηλές δόσεις των δύο χημικών.

Το 2012, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε τη χρήση του BPA στην κατασκευή μπιμπερό, ωστόσο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ώστε να εφαρμοστεί γενικότερη απαγόρευση της ουσίας στη βιομηχανία πλαστικών και άλλων ειδών. Σύμφωνα με τον FDA, το BPA είναι ασφαλές σε πολύ χαμηλές δόσεις.