ΥΓΕΙΑ

Κάλοι και παπούτσια: Τι πρέπει να προσέχετε

Περίπου 3 στους 4 ανθρώπους αντιμετωπίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους προβλήματα με τα πόδια τους.

Κάλοι και παπούτσια: Τι πρέπει να προσέχετε

Η συχνότητα των προβλημάτων είναι 4 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες και ο βασικός ένοχος για κάποια από αυτά όπως οι κάλοι, οι τύλοι και τα παραμορφωμένα δάκτυλα, είναι τα λάθος παπούτσια.

Οι κάλοι ειδικά, είναι από τα συχνότερα προβλήματα που προκαλούν τα στενά παπούτσια ή τα παπούτσια που δεν ταιριάζουν στα πόδια σας.

Ο κάλος είναι μια τοπική πύκνωση της επιδερμίδας, κωνικού σχήματος, με την κορυφή του κώνου να κατευθύνεται προς τα μέσα, γνωστή ως "οφθαλμός" του κάλου.

Πολλές γυναίκες διαλέγουν παπούτσια που είναι μικρότερα από το μέγεθος που ταιριάζει κανονικά στα πόδια τους, με αποτέλεσμα να ασκείται υπερβολική πίεση τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά δάκτυλα των ποδιών, αλλά και στα κόκαλα που βρίσκονται μεταξύ τους.

Έχει υπολογιστεί ότι σε ένα στενό παπούτσι με ψηλό τακούνι, η πίεση που ασκείται στο μπροστινό μέρος του ποδιού πολλαπλασιάζεται επί 5. Το αποτέλεσμα είναι ότι το μπροστινό μέρος του ποδιού συμπιέζεται σε μια ανώμαλη μορφή.

Αντιμετώπιση

-Ο γιατρός θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία, π.χ. τοπικά διαλύματα όταν το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό, κρυοθεραπεία (εφαρμογή υγρού αζώτου) ή διαθερμοπληξία (εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής συχνότητας) για κάλους που «επιμένουν».

-Αφαιρείτε τους κάλους με ελαφρόπετρα, όχι με ξυράφι. Διαφορετικά, επανέρχονται δριμύτεροι.

-Να είστε επιφυλακτικοί με την αφαίρεση των κάλων με laser. Το πρόβλημα επανεμφανίζεται εντονότερο.

-Επιλέγετε τα κατάλληλα για τα πόδια σας παπούτσια.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κάνετε για να απαλλαγείτε γρηγορότερα από τους κάλους

Δείτε σε φωτογραφίες τι παθαίνουν τα πέλματά σας από τα τακούνια