ΥΓΕΙΑ

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Δείτε πώς θα την αποφύγετε

Είτε βρίσκεστε σε μια φάση της ζωής σας που οι οικονομικές και επαγγελματικές συγκυρίες δεν σας επιτρέπουν να κάνετε παιδί είτε το νεαρό της ηλικίας σας δεν καθιστά την εγκυμοσύνη επιθυμητή, θα πρέπει να γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες για αποτελεσματική αντισύλληψη.

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Δείτε πώς θα την αποφύγετε

1. Μην κάνετε σεξ χωρίς προφυλακτικό: Είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης, με ποσοστό αποτελεσματικότητας που φτάνει το 98% όταν χρησιμοποιείται σωστά και συστηματικά. Παράλληλα, το προφυλακτικό προστατεύει από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

2. Μην ξεχνάτε το αντισυλληπτικό: Εάν ο γυναικολόγος έχει συστήσει το αντισυλληπτικό χάπι, θα πρέπει να το παίρνετε ανελλιπώς και σε συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα.

3. Μην κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη κατά την περίοδο: Πολλοί πιστεύουν ότι η έμμηνος ρύση αυτομάτως αποκλείει την πιθανότητα εγκυμοσύνης, όμως ποτέ δεν είναι απόλυτα ασφαλές να κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη.

4. Μην πιστέψετε ότι με τη «μέθοδο της έγκαιρης απόσυρσης» θα αποφευχθεί η εγκυμοσύνη: Είναι δυνατό να μείνει μια γυναίκα έγκυος από τα προσπερματικά υγρά, ακόμη κι αν οι πιθανότητες είναι λίγες.

5. Μην διατηρείτε την επαφή μετά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης: Ο άνδρας θα πρέπει να αποσύρεται μόλις ολοκληρώνεται η σεξουαλική πράξη. Είναι σύνηθες το προφυλακτικό να φύγει όταν η στύση υποχωρεί.

6. Μην υποτιμάτε τη δύναμη του σπέρματος: Μια σταγόνα σπέρματος είναι αρκετή για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση του ωαρίου. Άλλωστε, χρειάζεται μόλις ένα σπερματοζωάριο για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.

7. Μην αμελείτε τον κύκλο σας: Μάθετε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σας, ώστε να πάρετε έξτρα μέτρα προστασίας.

Ειδικές συμβουλές για εφήβους:

8. Μην ενδίδετε σε πιέσεις: Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι γύρω σας, το σεξ είναι προσωπική υπόθεση και η κοπέλα θα πρέπει να προχωρήσει όταν η ίδια νιώθει έτοιμη και όταν είναι αρκετά ώριμη για να ολοκληρώσει μια σχέση. Εάν ο σύντροφος είναι πολύ πιεστικός στο θέμα αυτό, ίσως δεν είναι ο κατάλληλος.

9. Μην επιλέξετε μέθοδο αντισύλληψης τυχαία: Συμβουλευτείτε γυναικολόγο ώστε να σας καθοδηγήσει ποια είναι η κατάλληλη και πιο αποτελεσματική μέθοδος για εσάς.

10. Μην παραμελείτε τους κανόνες χρήσης του προφυλακτικού: Δείτε πώς ακριβώς πρέπει να ανοίγετε και πώς να χρησιμοποιείτε το προφυλακτικό.

Διαβάστε επίσης:

Είναι δυνατόν να μείνει μία γυναίκα έγκυος από προσπερματικά υγρά;
Σεξ σε νεαρή ηλικία: Οι 3 παράγοντες που επηρεάζουν τους εφήβους
Αντισυλληπτικά και προφυλακτικά: Μύθοι και αλήθειες