ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Νέα μελέτη: Η σωστή στάση σώματος για πιο εύκολο τοκετό

Νέα μελέτη: Η σωστή στάση σώματος για πιο εύκολο τοκετό

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Anesthesiology, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων, υποδεικνύει ότι ο τρόπος που γεννούσαν μέχρι σήμερα οι γυναίκες είναι λάνθασμένος!

Οι γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τόκιο (TWMU) που εκπόνησαν την εν λόγω μελέτη υποστηρίζουν ότι η γωνία στην οποία τοποθετούν οι περισσότεροι γυναικολόγοι-μαιευτήρες τη γυναίκα για να γεννήσει δεν είναι απαραιτήτως η μόνη που διευκολύνει τη ροή του αίματος στο μέγιστο βαθμό.

Η συνήθης γωνία του σώματος σε κλίση 15 μοιρών που προτείνουν οι γιατροί φάνηκε να μην παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, σε σύγκριση με άλλες στάσεις σώματος. Αντιθέτως, η γωνία των 30 μοιρών φάνηκε να μειώνει εξίσου αποτελεσματικά την πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα (inferior vena cava), την αρτηρία που βρίσκεται κοντά στην κοιλιακή χώρα. Και στη στάση αυτή, η πίεση που ασκείται από το έμβρυο στην αρτηρία ήταν ελάχιστη.

«Αρκετοί γιατροί συμφωνούν ότι όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη στο πλάι, με τους γοφούς σε κλίση 15 μοιρών, μειώνονται τέτοιου είδους επιπλοκές», δηλώνει ο Δρ Hideyuki Higuchi, βασικός συντάκτης της νέας μελέτης. «Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η κλίση του σώματος που προτείνουν οι περισσότεροι γιατροί δε φαίνεται να αποτρέπει εντελώς τη συμπίεση της κάτω κοίλης φλέβας. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αμφισβητεί την παγιωμένη αυτή πρακτική.»

Ο Higuchi και οι συνάδελφοί του μελέτησαν 20 γυναίκες, 10 από τις οποίες βρίσκονταν στο στάδιο τελειόμηνης κύησης και 10 που δεν ήταν έγκυες. Ζητήθηκε από τις γυναίκες να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία και εξετάστηκε η ροή του αίματος στην κάτω κοίλη φλέβα σε διάφορες στάσεις: ανάσκελα με το σώμα σε ευθεία, σε κλίση 15, 30 και 45 μοιρών.

tilt

Ασχέτως της κλίσης του σώματος, σε καμία από τις δύο υπο-ομάδες δεν παρατηρήθηκε μειωμένη ροή αίματος στην υπό μελέτη αρτηρία, αν και η κυκλοφορία στην αρτηρία σχεδόν διακόπηκε όταν οι γυναίκες ήταν ξαπλωμένες ανάσκελα με το σώμα τους σε ευθεία.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει μία μεμονωμένη ορθή τεχνική για πιο εύκολο τοκετό, αλλά η γυναίκα μπορεί να επιλέξει τη στάση στην οποία αισθάνεται πιο άνετα.

BEST OF NETWORK

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ο χιονιάς σαρώνει κεντρική και βόρεια Ελλάδα - Το έστρωσε και την Αττική

Παραιτήθηκε ο Αδαμόπουλος από την Ομοσπονδία μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Κακοκαιρία: Δείτε LIVE πού χιονίζει τώρα σε όλη την Ελλάδα

Επίθεση στο Μετρό: Ο πληροφοριοδότης και ο «υπερ-κοριός» έφεραν τις συλλήψεις των δραστών

Συνεπιμέλεια: Όλη η αλήθεια – Γιατί καθυστερεί η διαβούλευση;

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα - Όλα τα μέτρα, τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές

SMS στο 13033: Πού δεν ισχύει η διάρκεια των δύο ωρών

X-files στον ουρανό της Αττικής: Η «στενή επαφή» αεροπλάνου της Ολυμπιακής με ATIA

Survivor (17/1): Η επίθεση της Ελίζαμπεθ Ελέτσι στην Κάτια Ταραμπάνκο (video)

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του CDU - Αυτός είναι ο διάδοχος της Μέρκελ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πώς θα εξελιχθεί o χιονιάς από Δευτέρα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Ιωάννα Τούνη: Αποκάλυψε πόσο της κόστισε το ταξίδι στο Ντουμπάι (pics)