ΥΓΕΙΑ

Απόκρυψη πέους: Τόσο αλλόκοτη όσο ακούγεται!

Το μέγεθος του ανδρικού μορίου απασχολεί τόσο το ευρύ κοινό όσο και τους επιστήμονες, με δεκάδες μελέτες να εστιάζουν κατά καιρούς στο μέσο μήκος και πάχος του, σε πιθανές ενδείξεις... πρόβλεψής του, στον πιο αξιόπιστο τρόπο μέτρησής του ή στο «ιδανικό» που προτιμούν οι γυναίκες.

Απόκρυψη πέους: Τόσο αλλόκοτη όσο ακούγεται!

Τι συμβαίνει όμως αν δεν υπάρχει... δείγμα προς εξέταση;

Η σπάνια αυτή διαταραχή ονομάζεται απόκρυψη ή εμβύθιση πέους (concealed/ buried penis).

Αν και η απόκρυψη πέους συχνά συγχέεται με τη μικροφαλλία –όταν δηλαδή σε ένα τεντωμένο πέος το μήκος του είναι μικρότερο από 2,5 εκατοστά (με τυπικές αποκλίσεις από το μέσο όρο για την ηλικία του άντρα)– είναι πολύ πιο σπάνια ως διαταραχή και συνδέεται άμεσα με άλλους δείκτες υγείας.

Οι άνδρες με απόκρυψη έχουν σχετικά φυσιολογικό πέος, όμως το αναπαραγωγικό όργανο «χάνεται» τελείως κάτω από το στρώμα ηβικού λίπους της κατώτερης κοιλιακής χώρας. Με γυμνό μάτι, συνήθως δεν είναι εμφανής ούτε η βάλανος (άκρο του πέους).

buried

Η απόκρυψη πέους χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται.

Η απόκρυψη μπορεί να προκύψει κατά την παιδική ηλικία ή στην ενήλικη ζωή λόγω παχυσαρκίας, όσο συσσωρεύεται λίπος στο κατώτερο μέρος της κοιλιακής χώρας και σχηματίζονται πτυχώσεις στις οποίες ενσωματώνεται το μόριο.

Η απόκρυψη μπορεί επίσης να είναι συγγενής (σύμφυτη) και να επηρεάζει το τμήμα του δέρματος που συνδέει το όσχεο με τον κορμό του πέους. Μπορεί το δέρμα να συγκρατεί τον κορμό του μορίου πολύ κοντά στο όσχεο ή να τον ενσωματώνει πλήρως με το όσχεο.

Η τρίτη περίπτωση αφορά στην πλήρη παγίδευση του πέους, η οποία οφείλεται συχνά σε λανθασμένο χειρισμό κατά την επέμβαση περιτομής. Σχηματίζεται στην περιοχή ουλώδης ιστός που πιέζει το μόριο βαθύτερα στο στρώμα ηβικού λίπους.

Η αντιμετώπιση της απόκρυψης είναι αρκετά περίπλοκη. Αρχικά επιβάλλεται η απώλεια βάρους και αν δεν υπάρξει βελτίωση ο άντρας πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Το φυσιολογικό μέγεθος του πέους ανά ηλικία και η μικροφαλλία (πίνακας)
Το μέσο μέγεθος του πέους ανά τον κόσμο (γράφημα, χάρτης & πίνακας)
Μεγάλα χέρια, μεγάλο...; - Οι επιστήμονες απαντούν