ΥΓΕΙΑ

Το κρύο πλάσμα σκοτώνει τον ιό της γαστρεντερίτιδας

Ο νοροϊός, ο οποίος ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να εξουδετερωθεί με τη χρήση κρύου πλάσματος, σύμφωνα με τα ευρήματα Γερμανών ερευνητών και τη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση mBio.

Το κρύο πλάσμα σκοτώνει τον ιό της γαστρεντερίτιδας

Η πρόληψη μαζικών λοιμώξεων από το νοροϊό αποτελεί πρόκληση για τα όργανα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός σε ευρύ φάσμα απολυμαντικών προϊόντων.

Η χρήση προϊόντων με βάση τη χλωρίνη χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την εξολόθρευση του ιού, ωστόσο οι ερευνητές αναζητούν νέες, πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Μια τέτοια εναλλακτική αποτελεί το κρύο πλάσμα, γνωστό και ως μη θερμικό πλάσμα. Το κρύο πλάσμα αποτελείται από ιονισμένα μόρια αερίου σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ιόντα έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν πολλά διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, όμως η αποτελεσματικότητά τους ενάντια σε ιούς δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στο Αννόβερο εξέτασε τη δράση του κρύου πλάσματος σε συγκεκριμένο στέλεχος του νοροοϊού που είχε απομονωθεί από δείγμα ανθρώπινων κοπράνων.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το κρύο πλάσμα οδηγεί σε μείωση του αριθμού των σωματιδίων του νοροϊού κατά 20 έως 50 φορές. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να εξηγηθούν από την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση των ιόντων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, είναι δυνατό να κατασκευαστεί συσκευή χειρός για την παραγωγή του κρύου πλάσματος. Εναλλακτικά, εκτιμάται ότι είναι εφικτό να ενσωματωθούν γεννήτριες κρύου πλάσματος σε επιφάνειες που μολύνονται συχνά από τον ιό της γαστρεντερίτιδας, όπως πάγκοι με σαλάτες και φρέσκα φρούτα.