ΥΓΕΙΑ

Επικονδυλίτιδα: Μάθετε τι είναι και τους τρόπους αντιμετώπισης

Η επικονδυλίτιδα είναι μια φλεγμονή των τενόντων που ενώνουν τους μύες του πήχη με την εξωτερική πλευρά του αγκώνα.

Επικονδυλίτιδα: Μάθετε τι είναι και τους τρόπους αντιμετώπισης

Η υπερβολική χρήση ή οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών μπορεί να προκαλέσουν βλάβες και κατά συνέπεια πόνο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα.

Αίτια

Κούραση
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η επικονδυλίτιδα (tennis elbow) οφείλεται σε βλάβη ενός συγκεκριμένου μυ του αντιβραχίου. Ο βραχύς κερκιδικός εκτείνων του καρπού (ECRB) μυς βοηθά στη σταθεροποίηση του καρπού όταν ο αγκώνας είναι ευθεία. Όταν ο «ECRB» αποδυναμώνεται από υπερχρησία, δημιουργούνται μικροσκοπικές ρήξεις στον τένοντα που εκφύεται από τον πλευρικό κόνδυλο. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο. Ο ECRB διατρέχει κίνδυνο για βλάβες λόγω θέσης. Κατά την κάμψη του αγκώνα, ο μυς "τρίβεται" σε οστεϊνή εκβολή. Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί βαθμιαία φθορά του μυός.

Δραστηριότητες
Η επικονδυλίτιδα εκδηλώνεται συχνά στους αθλητές αλλά και σε πολλούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε εργασίες ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη και έντονη χρήση των μυών του αντιβραχίου, όπως γραμματείς, ζωγράφοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί κ.α.

Ηλικία
Οι περισσότεροι ασθενείς με επικονδυλίτιδα είναι μεταξύ 30-50 ετών, αν και ο καθένας μπορεί να νοσήσει. Σε αθλήματα ρακέτας, όπως το τέννις, η κακή τεχνική και ο ελλιπής εξοπλισμός μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της επικονδυλιτίδας αναπτύσσονται σταδιακά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος αρχίζει ήπια και χειροτερεύει σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών. Τα πιο κοινά συμπτώματα της επικονδυλίτιδος είναι:

-Πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα

-Ασθενής δύναμη της λαβής.

Αντιμετώπιση

Ανάπαυση
Το πρώτο βήμα για την θεραπεία είναι η ξεκούραση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, ή σε βαριά εργασία, για μερικές εβδομάδες. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Τα φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η βουπροφαϊνη μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Φυσικοθεραπεία
Ο φυσικοθεραπευτής με ειδικά μηχανήματα μπορεί να βοηθήσει σε μείωση του πόνου. Υπέρηχοι, πάγος, μασάζ ή μυική τόνωση είναι τεχνικές για τη βελτίωση επούλωσης των μυών.

Νάρθηκες
Χρησιμοποιώντας ειδικούς ιμάντες για το αντιβράχιο μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα ξεκουράζοντας τους μύες και τους τένοντες.

Ενέσεις στεροειδών
Στεροειδή, όπως η κορτιζόνη είναι πολύ αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Υπέρηχοι
Η θεραπεία με ειδικούς υπερήχους βοηθά αποτελεσματικά. Αυτά τα ηχητικά κύματα δημιουργούν μικροτραύματα που προωθούν τις φυσικές διεργασίες επούλωσης.

Χειρουργική αντιμετώπιση
Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 6 περίπου μήνες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για την επικονδυλίτιδα περιλαμβάνουν την αφαίρεση των προσβεβλημένων μυών και τενόντων (ουλώδης ιστός).

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στη μέση: Πιθανές αιτίες κι αντιμετώπιση

Δισκοκήλη: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε