ΥΓΕΙΑ

Μυκητίαση στο στόμα: Αίτια και συμπτώματα

Candida ονομάζεται ένα είδος μύκητα ο οποίος προκαλεί λοιμώξεις σε διάφορα σημεία του σώματος, με πιο συχνή την "ευαίσθητη περιοχή" της γυναίκας, αλλά επειδή γενικότερα ευνοείται η ανάπτυξή του από την φυσική υγρασία, είναι πιθανό να εκδηλωθεί και στο στόμα.

Μυκητίαση στο στόμα: Αίτια και συμπτώματα

Η λοίμωξη από candida ονομάζεται και μυκητίαση και μπορεί να επηρεάσει όλους τους ανθρώπους, αλλά είναι πιο συχνή στα μωρά, στα μικρά παιδιά, στους προχωρημένης ηλικίας ενήλικες και στους ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι προκαλεί την στοματική λοίμωξη από Candida

Μικρές ποσότητες του μύκητα candida υπάρχουν στο στόμα, στο πεπτικό σύστημα και στο δέρμα των περισσοτέρων υγιών ατόμων. Κατά κανόνα ο μύκητας βρίσκεται υπό έλεγχο από άλλα βακτήρια και μικροοργανισμούς στο σώμα. Ωστόσο, ορισμένες ασθένειες, το άγχος, ή κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαταράξουν αυτή την εύθραυστη ισορροπία, προκαλώντας έξαρση και ανάπτυξη του μύκητα candida.

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων που διαταράσσουν την ισορροπία των μικροοργανισμών στο στόμα και μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου είδους μόλυνση περιλαμβάνουν:

-Κορτικοστεροειδή

-Αντιβιοτικά

-Αντισυλληπτικά

Ασθένειες ή ιατρικές παθήσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες μυκητίασης περιλαμβάνουν:

-Ανεξέλεγκτο διαβήτη

-Ιό HIV (AIDS)

-Καρκίνο

-Ξηροστομία

-Ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν με την εγκυμοσύνη

Οι άνθρωποι που καπνίζουν ή φορούν οδοντοστοιχίες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν σωστά, βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο για μυκητίαση στο στόμα. Επιπλέον, τα μωρά μπορεί να περάσουν τη μόλυνση στις μητέρες τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

oral thrush 342x198 C0130862

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυκητίασης

Η μυκητίαση αναπτύσσεται συνήθως ξαφνικά, αλλά μπορεί να γίνει χρόνια. Ένα κοινό σημάδι της λοίμωξης είναι η παρουσία λευκών εξογκωμάτων-πληγών στο στόμα, συνήθως στη γλώσσα ή στα εσωτερικά μάγουλα, αλλά μερικές φορές και στον ουρανίσκο, τα ούλα, τις αμυγδαλές, ή στο πίσω μέρος του λαιμού σας.

Οι πληγές αυτές ονομάζονται και αλλοιώσεις και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες και να ματώνουν λίγο, όταν τις ξύνετε ή όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι αλλοιώσεις μπορεί να εξαπλωθούν στον οισοφάγο σας, ή στον φάρυγγα, προκαλώντας:

-Πόνο ή δυσκολία στην κατάποση

-Μια αίσθηση ότι η τροφή έχει κολλήσει στο λαιμό σας ή στην περιοχή μέσα στο στήθος

-Πυρετό, εάν η λοίμωξη εξαπλώνεται πέραν του οισοφάγου

Η μυκητίαση στο στόμα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του ήπατος και του δέρματος. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα με καρκίνο, AIDS, ή άλλες ιατρικές παθήσεις, που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Τι κάνουμε σε περίπτωση αρτηριακής αιμορραγίας (βίντεο)

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του προστάτη

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Αίτια & συμπτώματα

Επικονδυλίτιδα: Μάθετε τι είναι και τους τρόπους αντιμετώπισης