ΥΓΕΙΑ

Ημικρανία: Με ποιες 5 παθήσεις συνδέεται και γιατί

Εάν ανήκετε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, ξέρετε πολύ καλά πόσο ενοχλητικός είναι ο πόνος που προκαλούν.

Ημικρανία: Με ποιες 5 παθήσεις συνδέεται και γιατί

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος κεφαλαλγίας συνδέεται και με αρκετές άλλες παθήσεις. Έτσι, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ημικρανίας δεν απαλλάσσει μόνο από την τρομερή ενόχληση αλλά αποδεικνύεται ευεργετική για την υγεία γενικότερα.

1. Κατάθλιψη και άγχος

Όταν μιλάμε για τη σχέση της ημικρανίας με την κατάθλιψη και το άγχος, η ημικρανία μοιάζει να είναι το αυγό και η κότα ταυτόχρονα! Η σχέση μεταξύ των δύο είναι αμφίδρομη: Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές εκδηλώνουν συχνότερα ημικρανίες και ταυτόχρονα τα άτομα που εκδηλώνουν συχνά ημικρανίες είναι πιο επιρρεπή σε κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, καθώς η ποιότητα ζωής τους δέχεται ισχυρό πλήγμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η φαρμακευτική αγωγή προς αντιμετώπιση της κατάθλιψης (αντικαταθλιπτικά) βοηθά και στην καταστολή της ημικρανίας.

2. Καρδιοπάθεια

Περίπου το 30% των ατόμων που εκδηλώνουν ημικρανία βιώνουν πρόδρομες αισθητηριακές αλλοιώσεις γνωστές ως αύρα. Μελέτες έχουν υποδείξει ότι η ημικρανία με αύρα αυξάνει πιθανώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Μια πιθανή εξήγηση της σχέσης μεταξύ των δύο είναι η απελευθέρωση χημικών ουσιών (προ-φλεγμονώδεις ουσίες) που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας έτσι στην εκδήλωση του εμφράγματος ή του εγκεφαλικού.

3. Παχυσαρκία

Υπάρχει μια εμφανής συσχέτιση μεταξύ ημικρανίας και αυξημένου Δείκτη Μάζας Σώματος, με τις ημικρανίες να γίνονται πιο συχνές και πιο ισχυρές όσο αυξάνεται το σωματικό βάρος. Κοινός παρονομαστής στις δύο περιπτώσεις είναι η εκδήλωση της φλεγμονής. Τόσο η ημικρανία όσο και η παχυσαρκία θεωρούνται φλεγμονώδεις καταστάσεις και η απώλεια μερικών περιττών κιλών μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή ή την πρόληψη της κεφαλαλγίας.

4. Επιληψία

Τόσο η επιληψία όσο και η ημικρανία χαρακτηρίζονται από την ευερεθιστότητα του εγκεφάλου. Ανεξαρτήτως ποιο από τα δύο προηγείται, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το άλλο, διπλασιάζοντας τις πιθανότητες εκδήλωσής του. Αυτό δεν υποδεικνύει απαραιτήτως σχέση αιτίας-αποτελέσματος, απλώς οι δύο παθήσεις συμπορεύονται και εν μέρει οι λόγοι είναι γενετικοί.

5. Αλλεργίες

Οι ημικρανίες εκδηλώνονται συχνότερα σε άτομα που εκδηλώνουν ρινίτιδες και συναφείς αλλεργίες. Ο λόγος είναι ότι το τρίδυμο νεύρο παίζει βασικό ρόλο τόσο στην εκδήλωση της ημικρανίας όσο και στην παροχέτευση της βλέννας στη ρινική κοιλότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανία vs. αθροιστική κεφαλαλγία: Δείτε τις διαφορές

Ημικρανία: 14 παράγοντες που την «ξυπνούν»

Αυτή είναι η διατροφή κατά της ημικρανίας