ΥΓΕΙΑ

Η "επαγγελματική" νόσος που ταλαιπωρεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι ένα χρόνιo νόσημα που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού όλο το χρόνο, καθώς 9 στους 10 ενήλικες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις φλέβες τους.

Η "επαγγελματική" νόσος που ταλαιπωρεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου

Η νόσος πρωτοεκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα όπως ο σχηματισμός ευρυαγγειών και η αίσθηση ότι υπάρχει βάρος ή κάψιμο στα πόδια. Οι ευρυαγγείες είναι μικρές φλέβες που εμφανίζονται κυρίως στις γυναίκες στην έσω και έξω επιφάνεια των μηρών και στην έξω επιφάνεια των κνημών. Στα πόδια εμφανίζονται με χρώμα κόκκινο αλλά και σκούρο μπλε.

Πρόκειται για μια πάθηση η οποία για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είναι απαραίτητη η συνεχής και συστηματική αγωγή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι έρευνες έδειξαν ότι το 51% όσων υποφέρουν συστηματικά και ότι το 60% όσων υποφέρουν περιστασιακά από πόδια πονεμένα, κουρασμένα και με αίσθημα βάρους, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο το χρόνο.

Ταυτόχρονα, οι έρευνες έδειξαν ότι η ποιότητα ζωής των πασχόντων χειροτερεύει όσο αυξάνονται τα συμπτώματα και σε κάποιες περιπτώσεις τείνουν να οδηγήσουν τους παθόντες σε στέρηση ή αναβολή των κοινωνικών δραστηριοτήτων τους.

H Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια έχει χαρακτηριστεί ως «επαγγελματική νόσος» καθώς τη συναντάμε ευρέως σε εργαζόμενους που είναι όρθιοι ή καθιστοί πολλές ώρες, όπως είναι οι πωλητές ή οι κομμώτριες, νοσοκόμες, στελέχη και εργαζόμενοι σε γραφεία κ.α.

Η συντηρητική αντιμετώπιση της ΧΦΑ περιλαμβάνει κυρίως ήπια κίνηση πχ. περπάτημα, κολύμπι, χρήση αναπαυτικών υποδημάτων και ειδικής κάλτσας όπου θα απαλλάξει από το έντονο αίσθημα του βάρους και του πόνου.

Η φαρμακευτική αγωγή με χρήση κατάλληλων σκευασμάτων όπως του Antistax, το οποίο διατίθεται στα φαρμακεία, και μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να απαλλάξει τα πόδια σας από το αίσθημα βάρους, και πρηξίματος, καθώς και να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και να δυναμώσει τις φλέβες.

Το Antistax περιέχει ένα μοναδικό τυποποιημένο εκχύλισμα φυσικών φλαβονοειδών, το οποίο προέρχεται από τα φύλλα της κόκκινης αμπέλου, τα οποία βοηθούν άμεσα στην διατήρηση της καλής φλεβικής λειτουργίας και στη μη επιδείνωση της ασθένειας κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί μέσα από συνεχείς κλινικές μελέτες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το συγκριμένο προϊόν προστατεύει τα αγγεία καθώς σταθεροποιεί τα τοιχώματά τους και αυξάνει την ελαστικότητα τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας).

Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους και η σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας.

Η ριζική όμως αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας γίνεται με τα laser τελευταίας γενιάς και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της προκαλεί πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές μελανιές και σχεδόν καθόλου πόνο ή άλλες ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον ασθενή την άμεση επιστροφή του στις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Ήδη περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς έχουν υποβληθεί σε ενδοφλεβική αντιμετώπιση με laser με αποδεδειγμένη κορυφαία κλινική αποτελεσματικότατα, η οποία αγγίζει το 99%. Στις ΗΠΑ πάνω από τα 3/4 των θεραπειών της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας πραγματοποιείτε ενδοφλεβικά με laser και αυτό καταγράφει ανοδική πορεία.

Dr. Κωτσικόρης Ιωάννης MD, PhD, MSc.
ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Διαβάστε ακόμη:

Τρία ορατά σημάδια κακής κυκλοφορίας του αίματος

Φλεβίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Μελανιάζετε εύκολα; Δείτε πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Ο χυμός από παντζάρι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ομάδα αίματος: Δείτε ποια συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής και προβλήματα υγείας