ΥΓΕΙΑ

Μαγνητική vs. αξονική: Ποια είναι καλύτερη;

Εσείς γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην αξονική και τη μαγνητική τομογραφία; Πότε χρειάζεται η μία και πότε η άλλη;

Μαγνητική vs. αξονική: Ποια είναι καλύτερη;

Τόσο η μαγνητική όσο και η αξονική αποτελούν πρότυπες μεθόδους απεικόνισης που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία διάγνωσης πολλών διαφορετικών παθήσεων, όμως εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Στην αξονική ή υπολογιστική τομογραφία (Computed Tomography - CT), ακτίνες Χ διαπερνούν το σώμα και οι εικόνες αποτυπώνουν την πυκνότητα και τους ιστούς εντός ενός οργάνου. Η αξονική τομογραφία παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα, όπως το κεφάλι (εγκέφαλος και αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, μάτια, έσω ους, ιγμόρεια), ο θώρακας (καρδιά και πνεύμονες), το σκελετικό σύστημα (αυχένας, ώμοι και σπονδυλική στήλη), η πυελική χώρα και το ισχίο, το αναπαραγωγικό, το ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα.

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας επιτρέπουν σήμερα η αξονική να προκαλεί λιγότερη δυσφορία στους ασθενείς, να ολοκληρώνεται ταχύτερα και να παρέχει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης. Χάρη στην αυξημένη ταχύτητα, μειώνονται επίσης τα επίπεδα έκθεσης στην ακτινοβολία Χ.

Στην απεικόνιση δια μαγνητικού συντονισμού (Magnetic Resonance Imaging - MRI) δεν χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ αλλά ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να αποτυπωθούν λεπτομερείς εικόνες οργάνων, μαλακών ιστών, οστών και άλλων εσωτερικών δομών του σώματος. Οι διαφορές μεταξύ φυσιολογικών και μη φυσιολογικών ιστών είναι συνήθως εμφανέστερες με τη μαγνητική σε σύγκριση με την αξονική τομογραφία. Αν και δεν εκπέμπεται ακτινοβολία κατά τη μαγνητική τομογραφία, η εξέταση είναι ενοχλητική για τον ασθενή καθώς παράγεται δυνατός ήχος και παράλληλα η εξέταση παίρνει περισσότερη ώρα.

Η επιλογή μαγνητικής έναντι αξονικής εξαρτάται από το μέρος του σώματος που θέλει να εξετάσει ο γιατρός αλλά και από το λόγο για τον οποίο θα γίνει η εξέταση.

Για παράδειγμα, ο γιατρός προτείνει αξονική τομογραφία όταν θέλει να εξετάσει ένα μυ ή ένα οστό ή όταν αναζητά έναν καρκινικό όγκο, ένα κάταγμα ή ένα θρόμβο. Επίσης, η εγκεφαλική αιμορραγία, ειδικότερα μετά από τραυματισμό, εξετάζεται καλύτερα με την αξονική.

Από την άλλη, εάν ο γιατρός θέλει να εξετάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, πιθανότατα θα προτείνει μαγνητική τομογραφία. Επίσης, η μαγνητική απεικονίζει καλύτερα το νωτιαίο μυελό.

Διαβάστε επίσης:

Ποια εξέταση μας «φορτώνει» με την περισσότερη ακτινοβολία
Προστατευτείτε από την ακτινοβολία των συσκευών του σπιτιού σας