ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν έχετε ψωρίαση (βίντεο)

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του δέρματος που προκαλεί φαγούρα ή επώδυνα "μπαλώματα" από παχύ, κοκκινωπό δέρμα με ασημένια απόχρωση σε ορισμένα σημεία.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν έχετε ψωρίαση (βίντεο)

Συνήθως αυτά τα μπαλώματα εμφανίζονται στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής, στην πλάτη, στο πρόσωπο, στις παλάμες και στα πόδια, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Μερικοί άνθρωποι που έχουν ψωρίαση, είναι επίσης πιθανό να πάθουν και μια μορφή αρθρίτιδας, που ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα.

Ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που προκαλεί ψωρίαση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναπαραγωγής των δερματικών κυττάρων, τα νέα κύτταρα που δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα, αρχίζουν σταδιακά να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Αυτό παίρνει περίπου έναν μήνα για να γίνει. Όταν φτάσουν στην επιδερμίδα, τα κύτταρα αυτά μετά από λίγες ημέρες πεθαίνουν και πέφτουν.

Το πρόβλημα με την ψωρίαση δημιουργείται, όταν τα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό και εξολόθρευση ξένων οργανισμών στο σώμα, επιτίθενται στα υγιή κύτταρα μόλις δημιουργούνται. Αυτά, αρχίζουν να "ωριμάζουν" σε πολύ μεγαλύτερο ρυθμό και είναι έτοιμα για να ανέλθουν στην επιδερμίδα μέσα σε 3 περίπου ημέρες, αντί για έναν μήνα.

Έτσι, συσσωρεύονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και αυτό εξωτερικά φαίνεται ως "μπαλώματα" με πιο τραχύ και ξηρό δέρμα.

Η ψωρίαση μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μια ολόκληρη ζωή. Τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται.

Η ψωρίαση μπορεί να επιδεινωθεί από:

-Λοιμώξεις

-Στρες

-Ξηρό δέρμα

-Ορισμένα φάρμακα

Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες, ενώ μερικές φορές είναι μια πάθηση που "τρέχει" σε πολλά μέλη μιας οικογένειας. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν κρέμες, φάρμακα και θεραπεία φωτός.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε με γραφικό και αναλυτικό τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα, όταν έχετε ψωρίαση...

Διαβάστε επίσης:

Η συνεχόμενη εξάπλωση της ψώρας, μιας άκρως μεταδοτικής νόσου

Ελπίδα από την Janssen Cilag για την θεραπεία της ψωρίασης σε παιδιά έως 12 ετών

Φλυκταινώδης ψωρίαση: Τύποι, αίτια και συμπτώματα

Θεραπεία της Novartis για την μέτρια και σοβαρή ψωρίαση ενέκρινε η ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ