ΥΓΕΙΑ

Καταγραφή των νυχτερινών στύσεων για διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας

Η καταγραφή των νυχτερινών στύσεων είναι απαραίτητη ώστε να διαπιστωθεί εάν ο άνδρας αντιμετωπίζει προβλήματα στύσης λόγω ψυχογενούς ή οργανικής αιτίας.

Καταγραφή των νυχτερινών στύσεων για διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), η καταγραφή της νυχτερινής στυτικής δραστηριότητας αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο προσέγγισης των διαταραχών της στύσης.

Η μέθοδος βασίζεται στο φυσιολογικό γεγονός ύπαρξης 3-5 επεισοδίων στύσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι στύσεις αυτές, οι οποίες παρατηρούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του άνδρα, δεν επηρεάζονται από ψυχολογικούς παράγοντες. Έτσι, η εξέταση βοηθά στη διαφορική διάγνωση της ψυχογενούς από την οργανική αιτιολογία της στυτικής δυσλειτουργίας, αφού η παρουσία νυχτερινών στύσεων υποδηλώνει απουσία οργανικού παράγοντα.

Η διαγνωστική εξέταση πραγματοποιείται στο σπίτι με τη βοήθεια της συσκευής Rigiscan.

Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει μια βαλίτσα σε μέγεθος χαρτοφύλακα στην οποία θα υπάρχει η συσκευή Rigiscan και μια ειδική θήκη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η συσκευή προσαρμόζεται στο μηρό με τη βοήθεια της θήκης.

Η εξέταση θα πρέπει να γίνει για τουλάχιστον 2 βράδια, συνήθως χρειάζονται 3, και κατόπιν η συσκευή θα πρέπει να επιστραφεί στο γιατρό.

- Πότε χρειάζεται να γίνει η καταγραφή των νυχτερινών στύσεων;

Ο ουρολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση στην περίπτωση που έχει εμφανιστεί δυσλειτουργία στη στύση και υπάρχουν αμφιβολίες αν το αίτιο είναι οργανικό ή ψυχογενές.

- Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;

Συνήθως δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία. Καλό θα είναι τις ημέρες της εξέτασης να αποφύγετε το μεσημεριανό ύπνο, ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε εύκολα το βράδυ.

- Πώς γίνεται η εξέταση;

Πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση, θα πρέπει να τοποθετήσετε τη συσκευή που σας έχει χορηγηθεί. Ο γιατρός σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες όταν σας χορηγήσει τη συσκευή. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι:

1. Τοποθετήστε καινούργιες μπαταρίες στη συσκευή (κάθε βράδυ).

2. Δέστε σταθερά τη θήκη στον μηρό σας και τοποθετήστε τη συσκευή μέσα σε αυτήν.

3. Τοποθετήστε τον δακτύλιο που γράφει "base" στη βάση του πέους σας και μετά τον δακτύλιο που γράφει "tip" στην κορυφή του πέους σας.

4. Πατήστε το κουμπί "ΟΝ-OFF" στη θέση ΟΝ.

5. Θα νιώσετε τους δακτύλιους να κινούνται και να προσαρμόζονται στο πέος σας.

6. Το πρωί πατήστε το κουμπί "ΟΝ-OFF" στη θέση OFF και φυλάξτε τη συσκευή στη βαλίτσα της.

7. Αν κατά τη διάρκεια της νύχτας χρειαστεί να ουρήσετε, κλείστε τη συσκευή από το κουμπί και αφαιρέστε την. Μετά την ούρηση, τοποθετήστε την ξανά, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες.

Η διαδικασία δεν προκαλεί καθόλου πόνο.

Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών, επιστρέψτε τη συσκευή στον γιατρό σας. Αυτός θα τη συνδέσει σε έναn υπολογιστή, ο οποίος θα αναλύσει τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού και θα εκτυπώσει το πόρισμα της εξέτασης.

- Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης (οργανική ή ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία), ο γιατρός θα σας δώσει πρόσθετες οδηγίες και θα σας ενημερώσει για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικό έλεγχο όπως Triplex αγγείων πέους.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις άγνωστες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας
Η διατροφή της καλής στύσης
Η πιο απίστευτη ένδειξη στυτικής δυσλειτουργίας