ΥΓΕΙΑ

Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών: Ποια εξέταση είναι και τι δείχνει

Η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ) είναι μια απλή εξέταση αίματος που δείχνει την ταχύτητα με την οποία «κατακάθονται» τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό τριχοειδή σωλήνα αναμεμιγμένο με συγκεκριμένο αντιπηκτικό και αφεθεί σε ηρεμία για μία έως δύο ώρες.

Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών: Ποια εξέταση είναι και τι δείχνει

Η ΤΚΕ αποτελεί ένα γενικό δείκτη και δεν είναι ειδική εξέταση, δεν αποδεικνύει δηλαδή την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης νόσου, αλλά λειτουργεί ως συναγερμός για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα.

Είναι ένας γενικός δείκτης φλεγμονής ασχέτως αιτίας. Μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη μιας απλής ουρολοίμωξης για παράδειγμα, ή μιας απλής γρίπης, όπου η ΤΚΕ θα ανεβεί πολύ, αλλά θα ξαναπέσει όμως σε λίγες μέρες, αλλά και ένα σοβαρότερο πρόβλημα, όπως μια χρόνια φλεγμονή (πχ. φυματίωση) ή μια νεοπλασματική νόσο (καρκίνος).

Η ΤΚΕ εκφράζεται σε mm/ώρα και όταν η νόσος βελτιώνεται, η ΤΚΕ μειώνεται.

Τιμές Αναφοράς
-Άνδρες < 50 ετών: 0 – 15 mm / ώρα
-Άνδρες > 50 ετών: 0 – 20 mm / ώρα
-Γυναίκες < 50 ετών: 0 – 20 mm / ώρα
-Γυναίκες > 50 ετών: 0 – 30 mm / ώρα
-Εγκυμονούσες 1- 20 εβδ: 18 – 48 mm / ώρα
-Εγκυμονούσες 21- 40 εβδ: 30 – 70 mm / ώρα
-Παιδιά: 0 – 10 mm / ώρα

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών

Αύξηση
Αναιμία, νόσος του Crohn, αιμολυτική αναιμία, λοίμωξη, κακοήθειες, έμφραγμα του μυοκαρδίου, οστεομυελίτιδα, ρευματική πολυμυαλγία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αρτηριίτιδες, ιστικές βλάβες, μερικές φορές κατά την έμμηνο ρύση.

Μείωση
Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ανεπάρκεια παράγοντα V, υπολευκωματιναιμία, ποικιλοκυττάρωση, πολυκυτταραιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Διαβάστε επίσης:

Άποιος διαβήτης: Τι είναι, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ουρεόπλασμα και εγκυμοσύνη: Η εξέταση και τρόποι προφύλαξης