ΥΓΕΙΑ

Αλλεργία στα φιστίκια: Η έκθεση στον ξηρό καρπό στα πρώτα χρόνια της ζωής μειώνει τον κίνδυνο

Η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν έστω και ίχνη φιστικιού στα πρώτα χρόνια της ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να εκδηλωθεί αλλεργία στον ξηρό καρπό στο μέλλον, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Αλλεργία στα φιστίκια: Η έκθεση στον ξηρό καρπό στα πρώτα χρόνια της ζωής μειώνει τον κίνδυνο

Δοκιμές που περιελάμβαναν 628 μωρά με αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία στα φιστίκια κατέδειξαν ότι ο κίνδυνος μειώνεται τουλάχιστον κατά 80% εάν το μωρό εκτεθεί νωρίς στον ξηρό καρπό.

Οι ερευνητές από το King's College του Λονδίνου που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη δηλώνουν πως είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνονται τέτοια θεαματικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας στα φιστίκια, οι γονείς δεν πρέπει να «πειραματίζονται» χωρίς τη συμβουλή και την επίβλεψη γιατρού.

Οι ερευνητές από το King's College είχαν παρατηρήσει στο πλαίσιο παλαιότερης δοκιμής πως τα παιδιά που άρχιζαν να καταναλώνουν φιστίκια σε μικρότερη ηλικία είχαν κατά 10 φορές περίπου λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία στον ξηρό καρπό.

Η νέα δοκιμή εστίασε σε μωρά ηλικίας 4 μηνών και άνω, τα οποία είχαν ήδη εκδηλώσει έκζεμα, πρώιμη ένδειξη για τη μελλοντική εκδήλωση αλλεργιών. Πραγματοποιήθηκαν συστηματικές αξιολογήσεις μέχρι τα παιδιά να φτάσουν την ηλικία των 5 ετών.

Με τη σταδιακή και ελεγχόμενη έκθεση των παιδιών στον ξηρό καρπό παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του κινδύνου να εκδηλωθεί αλλεργία στο μέλλον, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Τα παραπάνω αποτελέσματα βασίζονται στη θεωρία ότι η έκθεση σε ποικιλία τροφών σε μικρή ηλικία δίνει την ευκαιρία στο ανοσοποιητικό να προσαρμοστεί και να μην αντιδρά σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Στο editorial της νέας μελέτης οι ερευνητές διευκρινίζουν πως σύντομα θα δημοσιοποιηθούν επίσημες κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να λαμβάνουν τα μικρά παιδιά ποσότητες φιστικιού, σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινά η έκθεση στον ξηρό καρπό και αν ο κίνδυνος αλλεργίας μειώνεται ακόμη κι αν το παιδί σταματήσει να καταναλώνει τον ξηρό καρπό.