ΥΓΕΙΑ

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο μαξιλάρι

Αφιερώνουμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο, οπότε θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετος και ποιοτικός.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο μαξιλάρι

Για να κοιμηθούμε καλά, πρέπει αρχικά να επιλέξουμε ένα μαξιλάρι που θα παρέχει επαρκή υποστήριξη στον αυχένα μας. Η επιλογή μαξιλαριού εξαρτάται κυρίως από τη στάση που προτιμάμε στον ύπνο.

Εάν κοιμάστε ανάσκελα, προτιμήστε ένα μαξιλάρι μέτριου πάχους που διατηρεί τη φυσική κλίση του αυχένα και τον κρατά σε ευθεία με τη σπονδυλική στήλη.

Εάν κοιμάστε στο πλάι, προτιμήστε ένα ελαφρώς σκληρό αλλά λεπτό μαξιλάρι που θα υποστηρίζει καλά το κεφάλι και τον αυχένα.

Εάν κοιμάστε μπρούμυτα, προτιμήστε ένα λεπτό και σχετικά μαλακό μαξιλάρι ώστε να μην καταπονείται ο αυχένας.

Όσοι δεν έχουν σταθερή στάση στον ύπνο θα πρέπει να επιλέξουν ένα μέτριο –τόσο σε πάχος όσο και σε σκληρότητα– μαξιλάρι.

- Πουπουλένιο μαξιλάρι

Κατασκευάζεται από φτερά χήνας ή πάπιας. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και ποικίλει σε σκληρότητα. Το πουπουλένιο μαξιλάρι προσαρμόζεται ώστε να «αγκαλιάζει» το κεφάλι, τους ώμους και τον αυχένα. Αντέχει έως και 10 χρόνια και το υλικό κατασκευής του επιτρέπει στον αέρα να το διαπερνά εύκολα.

- Συνθετικό μαξιλάρι

Συνήθως κατασκευάζεται από πολυεστέρα. Δεν έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και συνήθως δεν εφαρμόζει ιδανικά σε κεφάλι και αυχένα.

- Μαξιλάρι από λάτεξ

Κατασκευάζεται από ειδική επεξεργασία του χυμού του καουτσουκόδεντρου, είναι ανθεκτικό και ελαστικό. Είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από αλλεργίες –όχι στο λάτεξ φυσικά– καθώς αντιστέκεται σε βακτήρια και ακάρεα.

- Μαξιλάρι αφρού

Είναι ιδανικό για όσους έχουν πρόβλημα στον ύπνο και αντιμετωπίζουν πόνους στον αυχένα ή το σαγόνι. Τα μαξιλάρια αφρού προσαρμόζονται στη θέση του κεφαλιού όσο κινείστε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Καλό είναι το μαξιλάρι αφρού να είναι αρκετά σκληρό ώστε να μη φθείρεται εύκολα.

Τι άλλο πρέπει να προσέξετε

- Το μαξιλάρι θα πρέπει να πλένεται στο πλυντήριο.

- Κοιτάξτε την ετικέτα με τα υλικά κατασκευής για να αποφύγετε αλλεργίες.

- Ζητήστε εγγύηση για τα υλικά κατασκευής του μαξιλαριού.

- Ρωτήστε αν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής εντός μερικών ημερών εάν το μαξιλάρι τελικά δεν σας βολεύει.

Διαβάστε επίσης:

Κάθε πότε πρέπει να πλένετε σεντόνια και μαξιλαροθήκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ