ΥΓΕΙΑ

Το σωστό μαξιλάρι ανάλογα με την στάση που κοιμάστε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι διαφορετικές στάσεις ύπνου επηρεάζουν τους ώμους, τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη.

Το σωστό μαξιλάρι ανάλογα με την στάση που κοιμάστε
Bigstock

Η κακή στάση σώματος, ακόμη και όταν είστε ξαπλωμένοι, μπορεί να είναι αιτία περιττής καταπόνησης των μυών ή των συνδέσμων.

Κατά μέσο όρο, ξοδεύουμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας ξαπλωμένοι ή κοιμισμένοι. Καθώς μεγαλώνουμε, η εύρεση της σωστής θέσης γίνεται πιο σημαντική για την αντιμετώπιση των καθημερινών πόνων. Αν και δεν υπάρχει ένας βέλτιστος τρόπος ύπνου, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με τις διαφορετικές στάσεις σώματος όταν κοιμάστε.

Ύπνος στο πλάι

Οι περισσότεροι ενήλικες τείνουν να κοιμούνται στο πλάι. Θεωρείται ότι αυτό γίνεται πιο κοινό καθώς μεγαλώνετε και χάνετε ευελιξία στη σπονδυλική σας στήλη. Ο ύπνος στο πλάι ή με τα πόδια σας κουλουριασμένα σε εμβρυική θέση μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε ανοιχτούς τους αεραγωγούς σας. Αυτό μπορεί να μειώσει το ροχαλητό και την ήπια άπνοια ύπνου.

Ύπνος ανάσκελα

Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες στάσεις για να βελτιώσετε τη στάση του ύπνου σας. Προωθεί την καλύτερη ευθυγράμμιση και μειώνει την πίεση στα χέρια και τα πόδια σας. Τα άτομα με πόνο στον αυχένα ή την πλάτη, ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης, θεωρούν ότι είναι η πιο άνετη στάση σώματος για τον ύπνο.

Λάβετε υπόψη ότι ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει άλλες καταστάσεις, όπως το ροχαλητό και την υπνική άπνοια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να κοιμούνται ανάσκελα, καθώς υπάρχει πιθανή σύνδεση με θνησιγένεια στο τρίτο τρίμηνο.

Ύπνος μπρούμυτα

Ο ύπνος μπρούμυτα προκαλεί υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και περισσότερη ενέργεια για να ανυψώσει το σώμα σας ενάντια στη βαρύτητα. Μπορείτε να βελτιώσετε την ευθυγράμμισή σας βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από το στομάχι ή την λεκάνη σας.

Εάν κοιμάστε μπρούμυτα, φροντίστε να μην λυγίζετε πολύ την μέση όταν κινείστε το βράδυ. Για να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη σωστά ευθυγραμμισμένη, μετακινήστε ολόκληρο το σώμα σας ταυτόχρονα. Πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τα αυτιά, τους γοφούς και τους ώμους σας ευθυγραμμισμένα, όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι.

Sleeping

Το σωστό μαξιλάρι για την κάθε στάση ύπνου

Η επιλογή του σωστού μαξιλαριού που ταιριάζει με τη θέση ύπνου που προτιμάτε, είναι επίσης σημαντική. Η πίεση στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα είναι διαφορετική σε κάθε θέση, οπότε το μαξιλάρι σας μπορεί να σας βοηθήσει να τη διορθώσετε.

Όταν επιλέγετε ένα μαξιλάρι, σκεφτείτε την καμπύλη του λαιμού σας στην αγαπημένη σας θέση ύπνου. Σκοπός είναι να επιλέξετε ένα μαξιλάρι που να “γεμίζει” αυτό το κενό, αυτήν την καμπύλη, ενώ παράλληλα να παρέχει στο κεφάλι σας αρκετή εργονομική υποστήριξη:

  • Ύπνος ανάσκελα: Αναζητήστε ένα μαξιλάρι που να γεμίζει τον χώρο μεταξύ του λαιμού και του κρεβατιού σας. Εάν μπορείτε να δείτε τα πόδια σας ενώ είστε ξαπλωμένοι, το μαξιλάρι είναι πιθανότατα πολύ ψηλό για εσάς. Το μαξιλάρι σας πρέπει να υποστηρίζει το κεφάλι, τον λαιμό και τη φυσική καμπύλη των ώμων σας.
  • Ύπνος μπρούμυτα: Χρειάζεστε ένα μικρό, επίπεδο μαξιλάρι. Πολλοί κοιμούνται καλύτερα ακόμα και χωρίς καθόλου μαξιλάρι.
  • Ύπνος στο πλάι: Χρειάζεστε ένα πιο χοντρό μαξιλάρι από ό,τι αν κοιμόσασταν ανάσκελα. Το μαξιλάρι που θα επιλέξετε πρέπει να γεμίζει το κενό ανάμεσα στο αυτί σας και το κρεβάτι. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να ευθυγραμμίσετε τη σπονδυλική σας στήλη και να απομακρύνετε την πίεση από τους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης σας.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε ένα μαξιλάρι. Η φυσική κατάσταση του στρώματός σας μπορεί να κάνει το μαξιλάρι σας να βυθιστεί ή να καθίσει ψηλά στο στρώμα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μαξιλάρια γύρω από το κρεβάτι σας, όχι μόνο στο κεφάλι σας, για να γεμίσετε τυχόν κενά που σχηματίζονται μεταξύ του κρεβατιού και του σώματός σας.

Πηγή: webmd.com