ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: 1 στις 5 φορές είναι σύμπτωμα επικίνδυνου βακτηρίου

Ένα δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο είναι υπεύθυνο για την μία στις πέντε περιπτώσεις πονόλαιμου σε νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.

Πονόλαιμος: 1 στις 5 φορές είναι σύμπτωμα επικίνδυνου βακτηρίου

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με το βακτήριο Fusobacterium necrophorum μπορεί να εμφανίζουν αρνητικά αποτελέσματα σε τεστ για στρεπτόκοκκο, αλλά διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο από ένα απόστημα που μπλοκάρει τον αεραγωγό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Robert Centor, υποστηρίζει ότι τις περισσότερες φορές ένας πονόλαιμος θα περάσει σύντομα ακόμα και χωρίς κάποια ειδική αγωγή. Αλλά στις περιπτώσεις που συνοδεύεται με πυρετό, δυσκολία στη κατάποση και πρησμένες αμυγδαλές, τότε θα πρέπει να ακολουθείται θεραπεία με αντιβιοτικά.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις εκατοντάδων ανθρώπων ηλικίας από 15 έως 30 ετών, οι οποίοι είχαν πονόλαιμο, και βρήκαν ότι στο 20% εξ αυτών η αιτία ήταν το βακτήριο Fusobacterium necrophorum, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο όπου η αιτία ήταν το βακτήριο από την ομάδα Α του στρεπτόκοκκου.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή από αυτό το βακτήριο είναι μια ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο Lemierre. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις στους πνεύμονες, το ήπαρ, τον εγκέφαλο και τα οστά, και εκτιμάται ότι ένας στους 20 ασθενείς με Lemierre πεθαίνει. Ευτυχώς, το σύνδρομο Lemierre είναι μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια.

Το βακτήριο F. necrophorum αποδείχτηκε ότι επηρεάζει μόνο τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες, από τους οποίους ο 1 στους 400 θα αναπτύξει σοβαρή επιπλοκή εξαιτίας του.

Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν το γιατί αυτή η μόλυνση επηρεάζει μόνο αυτές τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ούτε και το πώς ακριβώς μεταδίδεται. Γνωρίζουν όμως ότι αντίθετα με τον στρεπτόκοκκο, το βακτήριο F. Necrophorum δεν μπορεί να εντοπιστεί με ένα απλό τεστ, επειδή δεν αναπτύσσεται όταν εκτίθεται στον αέρα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η οστρακιά που σαρώνει φέτος την Αγγλία

Πότε το «μπούκωμα» στη μύτη είναι ιγμορίτιδα

Έχετε γρίπη; Δείτε πότε πρέπει να επισκεφθείτε τα Επείγοντα

Φαρυγγίτιδα από στρεπτόκοκκο: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία