ΥΓΕΙΑ

Η «αθόρυβη» επιδημία που πλήττει τον ανδρικό πληθυσμό

Θεωρούνται κατ' εξοχήν «γυναικείες» διαταραχές, όμως τα στατιστικά δείχνουν ότι ο ανδρικός πληθυσμός δεν μένει ανεπηρέαστος. Μάλιστα, λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων που θέλουν τις γυναίκες πιο επιρρεπείς, χιλιάδες περιστατικά που αφορούν σε άνδρες δεν λαμβάνουν τη δέουσα προσοχή και φροντίδα.

Η «αθόρυβη» επιδημία που πλήττει τον ανδρικό πληθυσμό

Δύσκολα μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι οι συζητήσεις για τις διατροφικές διαταραχές εστιάζουν κατά κύριο λόγο στις γυναίκες. Ωστόσο, τα περιστατικά ανορεξίας, βουλιμίας και μυϊκής δυσμορφίας σε άνδρες φαίνεται να αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό.

Οι διατροφικές διαταραχές στους άνδρες αναδεικνύονται λοιπόν σε μια «αθόρυβη» επιδημία, καθώς οι περισσότερες θεραπείες, αλλά και η προσοχή, στρέφονται κατά κύριο λόγο στο γυναικείο πληθυσμό.

Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν αφιερωμένη στην ενημέρωση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές (National Eating Disorders Awareness Week). Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί θέλησαν να δώσουν περισσότερη έμφαση στους άνδρες που εκδηλώνουν τα τυπικά σημάδια ανορεξίας, βουλιμίας και συναφών διαταραχών, σε μια προσπάθεια να καταρριφθεί ο μύθος ότι μόνο οι γυναίκες πλήττονται από τις διατροφικές διαταραχές.

Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ περίπου 10 εκατομμύρια άνδρες και 20 εκατομμύρια γυναίκες θα εκδηλώσουν κάποια διατροφική διαταραχή –όπως επεισοδιακή υπερφαγία, νευρική ανορεξία ή βουλιμία– κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, επηρεάζονται από τις ουτοπικές εικόνες που προβάλλουν τα Μέσα και εστιάζουν υπερβολικά στην εξωτερική τους εμφάνιση, με αποτέλεσμα η αυτοεκτίμησή τους να εξαρτάται κυρίως από την εικόνα τους.

Παρά τον τεράστιο αριθμό ανδρών που εκδηλώνουν διατροφικές διαταραχές, μόλις το 10% των πασχόντων που αναζητούν τη συμβουλή και τη βοήθεια ειδικού είναι άνδρες, καθώς οι άνδρες πιο δύσκολα θα παραδεχθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.