ΥΓΕΙΑ

Κύστη στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Γιατί εμφανίζεται, πώς αντιμετωπίζεται

Εκατέρωθεν του ανοίγματος του γυναικείου κόλπου υπάρχουν οι λεγόμενοι βαρθολίνειοι αδένες. Οι αδένες αυτοί απελευθερώνουν υγρά που διευκολύνουν τη λίπανση του κόλπου.

Κύστη στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Γιατί εμφανίζεται, πώς αντιμετωπίζεται

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άνοιγμα των αδένων φράζει και συσσωρεύεται στο σημείο αυτό υγρό. Αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός κύστης.

Bartholins

Η κύστη συνήθως δεν πονά, υπάρχει όμως κίνδυνος λοίμωξης στο σημείο, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί απόστημα. Η λοίμωξη μπορεί να οφείλεται στο βακτήριο E. coli ή στα βακτήρια που προκαλούν τη γονόρροια ή τα χλαμύδια.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης εξαρτάται από το μέγεθός της, το αν πονά και το αν υπάρχει λοίμωξη στο σημείο.

Σε μερικές περιπτώσεις αρκεί η περιποίηση του δέρματος στο σπίτι, ενώ σε άλλες απαιτείται χειρουργική αποστράγγιση. Στην περίπτωση λοίμωξης, ο γιατρός πιθανώς θα χορηγήσει αντιβίωση.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν η κύστη προκαλεί έντονο πόνο.

Η κύστη αντιμετωπίζεται είτε με την εμβύθιση σε ζεστό νερό (αρκετές φορές τη μέρα για 3-4 μέρες ώστε μια μικρή κύστη να ανοίξει και το υγρό να απομακρυνθεί από μόνο του), τη χειρουργική αποστράγγιση και τα αντιβιοτικά (σε περίπτωση λοίμωξης).

Διαβάστε επίσης:

Εξάνθημα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Σπυράκι ή ΣΜΝ;
Μύκητες στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Πώς θα τους αναγνωρίσετε
Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους