ΥΓΕΙΑ

Στοματικά έλκη: Γιατί εμφανίζονται και τι να κάνετε

Τα στοματικά έλκη είναι επίπονες πληγές με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα που εμφανίζονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, στην πλειονότητα των περιπτώσεων επάνω στο μάγουλο ή τα χείλη.

Στοματικά έλκη: Γιατί εμφανίζονται και τι να κάνετε

Έχουν συνήθως λευκό, κοκκινωπό, κιτρινωπό ή γκρίζο χρώμα και στο περίγραμμά τους εκδηλώνεται φλεγμονή, δηλαδή κοκκίνισμα και πρήξιμο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας, τα στοματικά έλκη προκαλούν έντονη δυσφορία –ιδιαίτερα όταν τρώμε, πίνουμε ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας– συνήθως όμως είναι ακίνδυνα.

Τα στοματικά έλκη συχνά υποχωρούν από μόνα τους εντός δύο εβδομάδων.

Γιατί εμφανίζονται τα στοματικά έλκη

Ένα μικρό, μεμονωμένο έλκος εμφανίζεται συνήθως λόγω τραυματισμού, για παράδειγμα εάν δαγκώσουμε κατά λάθος το μάγουλο.

Εάν τα έλκη εμφανίζονται συχνά χωρίς εμφανή αιτία, είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η γενετική προδιάθεση, το στρες, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι ορμονικές μεταβολές κ.α.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα στοματικά έλκη υποδεικνύουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως η αναιμία ή η νόσος του Crohn.

Πώς αντιμετωπίζονται τα στοματικά έλκη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα στοματικά έλκη υποχωρούν εντός 10-14 ημερών. Εάν η πληγή είναι μεγάλη και βαθιά, μπορεί να επιμείνει για περισσότερες ημέρες και να αφήσει σημάδι εντός της στοματικής κοιλότητας.

- Χρησιμοποιήστε μαλακή οδοντόβουρτσα για να μην επιδεινωθούν τα έλκη

- Αποφύγετε σκληρές τροφές

- Αποφύγετε όξινες και πικάντικες τροφές

- Επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο εάν τα έλκη οφείλονται σε κάποιο σπασμένο δόντι ή σφράγισμα που τραυματίζει το μάγουλο

- Χρησιμοποιήστε ήπιο στοματικό διάλυμα ώστε να αποφύγετε τη μόλυνση της πληγής

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν τα στοματικά έλκη επιδεινωθούν, επιμένουν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες ή εμφανίζονται πολύ συχνά.

Διαβάστε επίσης:

Λευκή γλώσσα: Δείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει και πώς θα απαλλαγείτε
Άσπρα σημάδια στα χείλη: Αναγνωρίστε τα μέσα από φωτογραφίες