ΥΓΕΙΑ

Υπονύχιο αιμάτωμα: Πότε δημιουργείται και ποιες είναι οι επιπλοκές

Ένα βίαιο χτύπημα στο νύχι του χεριού ή του ποδιού μπορεί να προκαλέσει συλλογή αίματος μεταξύ του κεράτινου δίσκου του νυχιού και της μήτρας του.

Υπονύχιο αιμάτωμα: Πότε δημιουργείται και ποιες είναι οι επιπλοκές

Αυτό είναι το υπονύχιο αιμάτωμα το οποίο μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, καθώς δεν υπάρχει χώρος για να εκτονωθεί λόγω της πίεσης της μήτρας του νυχιού.

Ένα δυνατό χτύπημα, πέραν του υπονύχιου αιματώματος, μπορεί να επιφέρει κάταγμα της ονυχοφόρου φάλαγγος ή ρήξη της Μήτρας του νυχιού που ενδέχεται να απαιτεί συρραφή με ράμματα.

Το υπονύχιο αιμάτωμα πρέπει να παροχετεύεται αμέσως την πρώτη έως δεύτερη μέρα, διαφορετικά οδηγεί σε απώλεια του νυχιού και το νέο νύχι αργεί να βρει, χρειάζεται περίπου 1-2 μήνες.

Εάν ο κεράτινος δίσκος του νυχιού έχει ήδη αποκολληθεί πλήρως, τότε απαιτείται αφαίρεσή του με τοπική αναισθησία και έλεγχος της μήτρας του νυχιού.

Επειδή το υπονύχιο αιμάτωμα είναι πολύ επώδυνο, χρειάζεται άμεση παροχέτευση, προκειμένου να φύγει το αίμα, αλλιώς ο ασθενής υποφέρει.

To υπονύχιο αιμάτωμα μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές.

Αυτές είναι:

-Η συνύπαρξη κατάγματος της ονυχοφόρου φάλαγγας: Υποδηλώνει μεγάλη ζημιά και καλό είναι μετά την αφαίρεση του νυχιού να ελέγχεται η μήτρα ώστε να συρραφτεί αν είναι κομμένη.

-Ρήξη/Διάσπαση της Μήτρας του νυχιού: Χρειάζεται συρραφή και ενίοτε έχει ως αποτέλεσμα την αναγέννηση δυσμορφικού νέου νυχιού.

-Πυονυχία: Παραμονή αιματώματος πολλές μέρες οδηγεί ενίοτε σε διαπύηση, που απαιτεί διάνοιξη και παροχέτευση και αντιβιοτικά.

-Μεγάλες βλάβες της μήτρας του νυχιού έχουν ως αποτέλεσμα να βγαίνει δυσμορφικό κάθε νέο νύχι.

-Οστεομυελίτιδα της τελικής φάλαγγας: Είναι σπανιότατη και απαιτεί χορήγηση αντιβιοτικών για 20-45 μέρες.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί σπάνε τα νύχια: Οι βασικές αιτίες

Φαγούρα στα δάχτυλα των ποδιών: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Νύχια που σπάνε; Τι φταίει και τι να κάνετε