ΥΓΕΙΑ

Για ποιο λόγο έχετε δυσκοιλιότητα τώρα τελευταία

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα; Οι προφανείς αιτίες περιλαμβάνουν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες, το ότι ίσως δεν πίνετε αρκετό νερό, ή το ότι δεν ασκείστε επαρκώς.

Για ποιο λόγο έχετε δυσκοιλιότητα τώρα τελευταία

Αλλά η δυσκοιλιότητα έχει και άλλες, λιγότερο γνωστές αιτίες. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνετε στην καθημερινότητά σας και τα οποία δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσαν να σας προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Σοκολάτα

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι σε πολλούς ανθρώπους η σοκολάτα προκαλεί δυσκοιλιότητα. Σε μια μελέτη του 2005, άνθρωποι με χρόνια δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποδείχτηκε ότι ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας επειδή κατανάλωναν σοκολάτα από ό,τι άτομα χωρίς αυτά τα προβλήματα. Μάλιστα, παρόμοια αποτελέσματα καταγράφηκαν και για τις μπανάνες και το μαύρο τσάι.

Βιταμίνες

Σε γενικές γραμμές οι βιταμίνες δεν προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά ορισμένα συστατικά, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, μπορεί δημιουργήσουν τέτοιου είδους προβλήματα. Αν δεν σας είναι απαραίτητη η λήψη σιδήρου, ή ασβεστίου, τότε θα δείτε την δυσκοιλιότητά σας να μειώνεται αν σταματήσετε να παίρνετε αυτές τις ουσίες ως συμπλήρωμα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Μια διατροφή που είναι πολύ πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, γάλα, γιαούρτι κλπ), αλλά και προϊόντα με λίγες ίνες και πολύ λίπος (αυγά, κρέας κλπ) συνήθως οδηγεί σε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Μειώστε την κατανάλωση τέτοιων τροφών και αυξήστε εκείνη σε τροφές με ίνες, ώστε να φτάσετε σε ένα σημείο να παίρνετε 20-35 γραμμάρια ινών καθημερινά από τη διατροφή σας.

Κατάθλιψη

Όπως και ο υποθυρεοειδισμός (που επίσης συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα), η κατάθλιψη προκαλεί μια γενική επιβράδυνση των κανονικών διαδικασιών του σώματος, η οποία επηρεάζει και το έντερο. Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το οποίο έχει συνδεθεί με συμπτώματα κατάθλιψης, είναι επίσης επιρρεπή στη δυσκοιλιότητα.

Φάρμακα για την πίεση και τις αλλεργίες

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια παρενέργεια μερικών κοινών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, όπως τα φάρμακα που εμποδίζουν τους διαύλους ασβεστίου στον οργανισμό και τα διουρητικά. Τα διουρητικά, για παράδειγμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Αυτό όμως μειώνει το νερό στον οργανισμό σας, το οποίο είναι απαραίτητο για να είναι τα κόπρανα αρκετά μαλακά και να τα αποβάλλει εύκολα το σώμα. Επίσης, τα αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της αλλεργίας μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Διαβάστε επίσης:

Τα πλεονεκτήματα του να πίνετε ζεστό νερό

Φούσκωμα στην δουλειά; Ίσως φταίει ότι...

Κινόα: Γιατί είναι η υπερτροφή των υπερτροφών

Δυσκοιλιότητα: Με ποια ροφήματα θα την καταπολεμήσετε

Τα βότανα για την καλή λειτουργία του εντέρου