ΥΓΕΙΑ

Σαλπιγγίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η σαλπιγγίτιδα είναι μία φλεγμονή που επηρεάζει τη μήτρα, τις σάλπιγγες και άλλα όργανα στην κοιλιά της γυναίκας.

Σαλπιγγίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια και συνήθως παρουσιάζεται σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και έχουν σεξουαλικές σχέσεις.

Αίτια

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η σαλπιγγίτιδα οφείλεται σε μικρόβια που αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και του τραχήλου. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που αλλάζουν συχνά σεξουαλικό σύντροφο και εκείνες που ξεκινούν τις σεξουαλικές επαφές σε πολύ νεαρή ηλικία. Η ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η μη χρήση προφυλακτικού και η χρήση σπιράλ είναι κύρια αίτια σαλπιγγίτιδας.
Πιο σπάνια, μπορεί να συνέπεια απόξεσης, υστεροσαλπιγγογραφίας κατά την υστεροσκόπηση, κατά την ενδομητρική σπερματέγχυση όταν δεν τηρούνται οι κανόνες αντισηψίας και προϋπάρχει κολπίτιδα. Ένοχα μικρόβια είναι τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, ο γονόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο, το ουρεόπλασμα και διάφορα άλλα.

Συμπτώματα

Η σαλπιγγίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ενώ όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

-Πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα

-Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

-Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

-Πυρετός

-Ρίγη

-Πόνος κατά την ούρηση

Διάγνωση για τη σαλπιγγίτιδα

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω κλασικής γυναικολογικής εξέτασης. Αν κριθεί απαραίτητο προτείνονται αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού και υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας.

Αντιμετώπιση

Η σαλπιγγίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Ο σεξουαλικός σύντροφος πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία για να αποφευχθεί η υποτροπή της νόσου και καθ' όλη τη διάρκειά της να μην υπάρχει σεξουαλική επαφή.

Επιπλοκές της σαλπιγγίτιδας

Εάν η σαλπιγγίτιδα διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά η ίαση θα είναι πλήρης χωρίς προβλήματα γονιμότητας. Εάν η φλεγμονή δεν υποχωρήσει, τα επακόλουθα μπορεί να είναι ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου: δημιουργία συμφύσεων γύρω από τις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες, ενδοσαλπιγγικές συμφύσεις, πυοσάλπιγγες, υδροσάλπιγγες, αποστήματα γύρω από τις σάλπιγγες ή ακόμα χειρότερα γενικευμένη περιτονίτιδα. Μετά από οξεία σαλπιγγίτιδα, αυξάνεται το ποσοστό των εξωμήτριων κυήσεων στο εξαπλάσιο έως και το δεκαπλάσιο σε σχέση με υγιείς γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Ενδομητρίωση: Τα πάντα για λαπαροσκόπηση, γονιμότητα και εγκυμοσύνη

Πολυκυστικές ωοθήκες: Συμπτώματα και μέθοδοι αντιμετώπισης