ΥΓΕΙΑ

Δείτε τι συμβαίνει όταν κάνετε «κρακ» στα δάχτυλα (βίντεο)

Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι, αν κάνετε το γνωστό «κρακ» στις αρθρώσεις των δαχτύλων σας, μπορεί μελλοντικά να προκαλέσετε σοβαρά προβλήματα στα χέρια σας.

Δείτε τι συμβαίνει όταν κάνετε «κρακ» στα δάχτυλα (βίντεο)

Ο ήχος σίγουρα κάνει κάποιους ανθρώπους να πιστεύουν αυτόν το μύθο, αλλά τι είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί αυτό τον ήχο και είναι στ' αλήθεια κακό για την υγεία σας;

Υπάρχει ένα κενό στις αρθρώσεις που γεμίζει με αρθρικό υγρό, ένα υγρό που μειώνει την τριβή στις αρθρώσεις σας όταν κινείστε. Αυτό το υγρό περιέχει αέρια (οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα).

Όταν κάνετε «κρακ» στα δάχτυλα, ασκείτε πίεση στον χώρο αυτό μεταξύ των οστών. Αυτή η κίνηση δημιουργεί αρνητική πίεση, όπως ένα κενό αέρος, η οποία περνάει στο αρθρικό υγρό και δημιουργεί φυσαλίδες, οι οποίες στη συνέχεια καταρρέουν (σκάνε), και ο ήχος που ακούτε είναι ο ήχος από αυτές τις φυσαλίδες. Για να επαναλάβετε την όλη διαδικασία πρέπει να περιμένετε περίπου 20 λεπτά, ώστε το αέριο να επανεμφανιστεί στο υγρό.

Οι περισσότεροι ορθοπεδικοί συμφωνούν ότι εάν δεν αισθάνεστε πόνο όταν κάνετε «κρακ» στις αρθρώσεις σας, τότε δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε για κάτι και μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε εφόσον το επιθυμείτε. Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει συνδέσει άμεσα αυτήν τη συνήθεια με την εκδήλωση αρθρίτιδας.

Μια μελέτη του 1990 σε 300 ανθρώπους, ωστόσο, έδειξε ότι όταν αυτή η συνήθεια ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει οίδημα και μειωμένη δύναμη της λαβής, αλλά ακόμα και αυτό, δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια επιστημονική έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Ουρική αρθρίτιδα: Τι πρέπει να τρώτε και τι όχι

Αυξημένο ουρικό οξύ: Πώς θα το καταλάβετε

Ψωριασική αρθρίτιδα: Ένα επώδυνο σύμπτωμα της ψωρίασης και η αντιμετώπισή του

Πόνοι στις αρθρώσεις: Πού οφείλονται και πώς θα τους προλάβετε