ΥΓΕΙΑ

Κήλη δίσκου: Τι την προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε

Τα οστά (σπόνδυλοι), που αποτελούν την σπονδυλική στήλη στην πλάτη σας συνδέονται μέσω μικρών δίσκων, οι οποίοι έχουν σπογγώδη υφή. Όταν αυτοί οι δίσκοι είναι υγιείς, λειτουργούν ως "αμορτισέρ" για την σπονδυλική στήλη και την κρατούν εύκαμπτη. Αλλά όταν ένας δίσκος έχει υποστεί ζημιά, ενδέχεται να μετατοπιστεί ή και να υποστεί ρήξη. Αυτό ονομάζεται κήλη δίσκου.

Κήλη δίσκου: Τι την προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε

Μπορεί να πάθετε κήλη δίσκου σε οποιοδήποτε μέρος της σπονδυλικής σας στήλης. Αλλά τις περισσότερες φορές επηρεάζονται οι σπόνδυλοι στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης). Μερικές φορές μπορεί να συμβεί και στον αυχένα (αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και, σπανιότερα, στο πάνω μέρος της πλάτης (θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης).

Τι προκαλεί την κήλη δίσκου

Καθώς γερνάτε, οι δίσκοι στην πλάτη σας χάνουν ένα μέρος του υγρού που τους βοηθά να παραμείνουν μαλακοί και εύκαμπτοι. Τότε, το εξωτερικό στρώμα των δίσκων μπορεί να σχηματίσει μικρές σχισμές ή ρωγμές. Έτσι, το παχύρρευστο υγρό στο εσωτερικό του δίσκου μπορεί να βγει μέσα από αυτές τις ρωγμές και να προκαλέσει μικρή ή μεγάλη ζημιά στον δίσκο.

Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν τραυματίσετε την πλάτη σας. Ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από:

-Μια ξαφνική πίεση μεγάλου βάρους στο κάτω μέρος της πλάτης. Μερικές φορές μια ξαφνική περιστροφική κίνηση ή ακόμα και ένα φτέρνισμα είναι αρκετά για να μετατοπιστεί ή να σπάσει το περίβλημα (ρήξη) ενός δίσκου.

-Επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κουράζουν πολύ το κάτω μέρος της πλάτης, συμπεριλαμβανομένης της μη-ενδεδειγμένης κίνησης στην ανύψωση αντικειμένων, της παρατεταμένης έκθεσης σε κραδασμούς και των τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

hwkb17 037

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κήλη δίσκου

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια σύντομη περίοδο ανάπαυσης που ακολουθείται από μια σταδιακή αύξηση της δραστηριότητας.

Συνήθως μια κήλη δίσκου θεραπεύεται από μόνη της. Έτσι, τις περισσότερες φορές οι θεραπείες που δεν περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση γίνονται με:

-Ανάπαυση. Βρείτε μια θέση που σας βολεύει όσο το δυνατόν περισσότερο και ξεκουραστείτε. Μπορεί να δείτε ότι μια σκληρή επιφάνεια ή ένα σκληρό κρεβάτι σας βολεύει καλύτερα. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

-Περπάτημα. Με ήπιο και χαλαρό ρυθμό, κάντε σύντομους περιπάτους (10-20 λεπτών) σε επίπεδη επιφάνεια κάθε 2 με 3 ώρες. Αν νιώθετε τον πόνο να μεγαλώνει, σταματήστε.

-Εφαρμογή θερμότητας ή πάγου στο σημείο και ήπια άσκηση στο σπίτι για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

-Φυσικοθεραπεία

-Φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο

Η χειρουργική επέμβαση είναι τελικά αναπόφευκτη στο 10% περίπου των περιπτώσεων κήλης δίσκου. Μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που έχουν βλάβη των νεύρων που επιδεινώνεται σταδιακά ή πόνο που δεν έχει βελτιωθεί μετά από τουλάχιστον 4 εβδομάδες μη-χειρουργικής θεραπείας.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις βασικές αιτίες που έχετε αϋπνίες

Τι μπορείτε να κάνετε για τους πόνους της ισχιαλγίας

Αλλεργίες: Τα λάθη που κάνετε και τις χειροτερεύουν

Ανεύρυσμα στον εγκέφαλο: Συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν