ΥΓΕΙΑ

Το lifestyle και ο διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης παρουσιάζει σημαντική αύξηση στις γυναίκες, τα τελευταία χρόνια. Η κυριότερες αιτίες είναι η παχυσαρκία, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αλλά και κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα.

Το lifestyle και ο διαβήτης κύησης

Διερευνώντας τα στοιχεία μιας μεγάλης μελέτης (Nurses' HealthStudyII), η οποία πραγματοποιήθηκε τα χρόνια 1989-2001, βρέθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν στο lifestyle, που επιλέγουν οι γυναίκες και τη σχέση του με την ανάπτυξη διαβήτη κύησης.

Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 14437 γυναίκες, ηλικιών από 24 έως 44 ετών. Τα στοιχεία που μελετήθηκαν ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η υγιεινή διατροφή και το κάπνισμα.

Η μεγαλύτερη συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ του αυξημένου Δείκτη Μάζας Σώματος πριν την εγκυμοσύνη και του διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες που είχαν ΒΜΙ<25 πριν μείνουν έγκυες, είχαν 52% λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, ανεξάρτητα με την ύπαρξη ή όχι των υπολοίπων παραγόντων κινδύνου.

Από την άλλη πλευρά οι γυναίκες που είχαν παρόμοια ΒΜΙ, όταν είχαν τρείς παράγοντες κινδύνου, όπως κάπνισμα, μειωμένη φυσική δραστηριότητα και κακή διατροφή είχαν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη κύησης. Το πιο θεαματικό εύρημα, όμως, είναι ότι οι γυναίκες που είχαν τους τρεις προηγούμενους παράγοντες κινδύνου και ήταν ταυτόχρονα παχύσαρκες (ΒΜΙ>25) , παρουσίαζαν 83% αυξημένο κίνδυνο για να αναπτύξουν διαβήτη κύησης.

Ο τρόπος ζωής που επιλέγει μια γυναίκα πριν αποφασίσει να αποκτήσει παιδί, επηρεάζει τις πιθανότητες για μια υγιεινή και ασφαλή εγκυμοσύνη. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να προβληματίσουν και να παρακινήσουν τις γυναίκες να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, πριν την εγκυμοσύνη.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος Διαβητολόγος

www.smarthealth.gr
www.seminariogiadiavitikous.gr