ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2015: Αφιερωμένη στις ευκαιρίες εργασίας για τους πάσχοντες

Τον Ιανουάριο του 2008, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα να καθιερωθεί η 2η ημέρα του Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με στόχο να υπογραμμιστεί η ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2015: Αφιερωμένη στις ευκαιρίες εργασίας για τους πάσχοντες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πάνω από το 80% των ενηλίκων που πάσχουν από αυτισμό παραμένει εκτός της αγοράς εργασίας. Έτσι, για το 2015, η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού είναι αφιερωμένη στις επαγγελματικές προοπτικές των ατόμων αυτών.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα άτομα με αυτισμό διαθέτουν δεξιότητες που όχι μόνο μπορούν να αξιοποιηθούν στον επαγγελματικό στίβο αλλά μπορούν να κάνουν το άτομο να διαπρέψει σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Για παράδειγμα, οι εργοδότες μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από την αυξημένη, σε σύγκριση με νευροτυπικούς (μη αυτιστικούς) ανθρώπους, ικανότητα των ατόμων με αυτισμό να αναγνωρίζουν μοτίβα και να εκτελούν πολύπλοκες συλλογιστικές διεργασίες. Παράλληλα, τα άτομα με αυτισμό εστιάζουν ιδιαίτερα σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, η απουσία ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης, η ανεπαρκής υποστήριξη προς εύρεση εργασίας και οι επίμονες διακρίσεις αποτελούν τροχοπέδη για την επιτυχή ενσωμάτωση των ατόμων με αυτισμό στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Twizzler Challenge: Το νέο Ice Bucket Challenge για τον αυτισμό
Δεν υπάρχει ένας, αλλά πολλοί τύποι αυτισμού
Τρία σημάδια αυτισμού σε παιδιά σχολικής ηλικίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση