ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Τι δείχνει η περίμετρος της μέσης για την υγεία

Τι δείχνει η περίμετρος της μέσης για την υγεία

Η περίμετρος της μέσης είναι δείκτης καλής υγείας και μακροζωίας.

Ένας γενικός κανόνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η περίμετρος της μέσης να ισούται με το μισό του ύψους.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι μία αναλογία μέσης-ύψους πάνω από 80% μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης έως και 20 χρόνια.

Επιπλέον τονίζουν πως είναι λάθος να βασίζεται κάποιος στον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για να αξιολογεί την κατάσταση της υγείας του, διότι πολλοί αδύνατοι άνθρωποι έχουν ανομοιόμορφη κατανομή του βάρους τους με συνέπεια να έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης σε σύγκριση με το ύψος τους.

Ο «κανόνας του μισού» ισχύει ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία και εθνικότητα.

Η μέση θα πρέπει να μετρηθεί στο ύψος του ομφαλού (χωρίς βεβαίως να «ρουφάει» κάποιος την κοιλιά του) και εφ' όσον βρεθεί μισή ή μικρότερη απ' ό,τι το ύψος, μπορεί να αναμένει κάποιος πως άνετα θα υπερβεί τα 80 του χρόνια που χονδρικά είναι ο μέσος όρος ζωής στη Δύση.

Αν όμως υπερβαίνει το 50% του ύψους, το προσδόκιμο επιβίωσης θα είναι χαμηλότερο.

Έτσι, σε έναν άντρα με ύψος 175 εκατοστά, το προσδόκιμο επιβίωσης είναι φυσιολογικό όταν η περίμετρος της μέσης του είναι κάτω από 87,5 εκατοστά.

Αν, όμως, είναι 105 εκατοστά (ή το 60% του ύψους του), μπορεί να αναμένει ότι θα ζήσει 1,7 χρόνια λιγότερα. Και αν είναι 140 εκατοστά (το 80% του ύψους του), μπορεί να αναμένει ότι θα χάσει 20,2 χρόνια από τη ζωή του.

 

Διαβάστε επίσης:

Η ιδανική περίμετρος της μέσης ανάλογα με το ύψος (πίνακας)