ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Έμφραγμα: Τρία ανεπαίσθητα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Έμφραγμα: Τρία ανεπαίσθητα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όλοι έχουμε δει σκηνές εμφράγματος σε ταινίες. Κάποιος πιάνει εντελώς ξαφνικά και δραματικά το στήθος του, τον πιάνει δύσπνοια και σωριάζεται στο πάτωμα.

Αυτό το κλισέ δεν ισχύει όμως πάντα στην πραγματική ζωή. Μπορεί το έμφραγμα να εκδηλωθεί πολύ πιο αργά.

Σύμφωνα με μελέτη από το Trinity College της Ιρλανδίας η οποία περιελάμβανε σχεδόν 900 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα, το 65% των ασθενών εκδήλωσε τα συμπτώματα με αργό και σταδιακό ρυθμό, ενώ μόλις το υπόλοιπο 35% εκδήλωσε αιφνιδίως ενοχλήσεις στο στήθος και το αριστερό χέρι, δύσπνοια και κόπωση.

Εάν τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, είναι πιο πιθανό να καθυστερήσει η καίρια ιατρική παρέμβαση.

Δείτε τρία σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

- Εφίδρωση: Το σώμα μας αντιλαμβάνεται το έμφραγμα ως στρεσογόνο παράγοντα κι έτσι συνοδεύεται από την αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Εάν η εφίδρωση δεν οφείλεται πράγματι στο στρες, για παράδειγμα λόγω μιας επικείμενης δημόσιας ομιλίας ή μιας σημαντικής συνάντησης, μπορεί να είναι ένδειξη εμφράγματος.

- Ναυτία: Η ναυτία και η τάση προς έμετο μπορεί να προηγηθούν του εμφράγματος, λόγω της υπερδιέγερσης του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Στην περίπτωση αυτή, η ναυτία δεν οφείλεται σε κάποια άλλη προφανή αιτία.

- Καούρα: Κατά τη διάρκεια του εμφράγματος, μειώνεται η ροή αίματος προς τις αρτηρίες κι έτσι μπορεί να εκδηλωθεί ενόχληση όμοια με αυτήν της καούρας, όπως το αίσθημα καύσου στο στέρνο ή η δυσκολία κατάποσης.

Διαβάστε επίσης:

Αθόρυβο έμφραγμα: Χτυπά αιφνιδίως χωρίς προειδοποιητικά σημάδια
Το πλάνο των 5 βημάτων για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

BEST OF NETWORK