ΥΓΕΙΑ

Υποθερμία: Πού οφείλεται – Τι πρέπει να κάνετε

Η υποθερμία αποτελεί επείγουσα κατάσταση κατά την οποία το σώμα χάνει θερμότητα ταχύτερα απ' ότι την παράγει, με αποτέλεσμα να μειώνεται επικίνδυνα η θερμοκρασία του σώματος.

Υποθερμία: Πού οφείλεται – Τι πρέπει να κάνετε

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται μεταξύ 35.8 C και 37.2 C. Η υποθερμία διαπιστώνεται όταν η θερμοκρασία του σώματος πέσει κάτω από τους 35 C.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υποθερμία οφείλεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στην έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες ή στην εμβύθιση σε κρύο νερό. Η ανεπαρκής θέρμανση του σπιτιού ή αντιθέτως η πολύ χαμηλή θερμοκρασία εντός του σπιτιού λόγω χρήσης κλιματιστικού μπορεί να αποτελέσει αιτία υποθερμίας για τις ευπαθείς ομάδες, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Η υποθερμία χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης. Στο μεταξύ, το άτομο που έχει εκδηλώσει υποθερμία θα πρέπει να απομακρυνθεί από το κρύο περιβάλλον, να καλυφθεί όλο του το σώμα (και το κεφάλι, πλην του προσώπου) με ζεστή κουβέρτα, να πιει ένα ζεστό ρόφημα (κατά προτίμηση με ζάχαρη, χωρίς καφεΐνη). Δεν επιτρέπεται το μασάζ, καθώς οι απότομες κινήσεις μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά. Το ίδιο ισχύει και για την άμεση επαφή με κάποια πηγή θερμότητας (π.χ. ζεστό νερό).

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικές φωτογραφίες: Έπαθε φρικτά κρυοπαγήματα αφού αποκοιμήθηκε στους -30
Έχετε συχνά υποθερμία; Δείτε τι σημαίνει