ΥΓΕΙΑ

Πόνος στην κοιλιά: Τι δείχνει όταν είναι δεξιά και τι όταν είναι αριστερά

Ο πόνος στη κοιλιά είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που κάθε άνθρωπος θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Πόνος στην κοιλιά: Τι δείχνει όταν είναι δεξιά και τι όταν είναι αριστερά

Μια πληθώρα αιτίων ευθύνονται για τον πόνο στην κοιλιά. Στην πλειονότητά τους δεν είναι σοβαρά και αντιμετωπίζονται εύκολα. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, το κοιλιακό άλγος μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος που χρειάζεται έγκαιρη ή ακόμη και επείγουσα αντιμετώπιση.

Ο ασθενής καλείται να περιγράψει λεπτομερώς τον πόνο στον γιατρό, ο οποίος θα κάνει την κλινική εξέταση. Πιθανώς να ζητήσει και κάποιες παρακλινικές εξετάσεις, όπως γενική αίματος και γενική ούρων.

Μπορεί επίσης να ζητηθούν βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία ή υπέρηχος, ακόμη και αξονική τομογραφία.

Ο πόνος αριστερά στην κοιλιά απαντάται περισσότερο σε μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς.

bigstock Young woman suffering from abd 172824992

Πόνος αριστερά στην κοιλιά

Ο οξύς πόνος χαμηλά και αριστερά στην κοιλιά οφείλεται συνήθως σε γαστρεντερικά, γυναικολογικά, ουρολογικά και άλλα αίτια.

Τα γαστρεντερικά αίτια μπορεί να είναι:

- γαστρεντερίτιδα

- δυσκοιλιότητα

- εκκολπωματίτιδα

- αριστερή βουβωνοκήλη ή μηροκήλη

Η γαστρεντερίτιδα συνήθως προκαλεί γενικευμένο κοιλιακό πόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντανακλά αριστερά.

Γυναικολογικά αίτια πόνου χαμηλά και αριστερά στην κοιλιά μπορεί να σχετίζονται με:

- έκτοπη κύηση στην αριστερή σάλπιγγα

- πρόωρο τοκετό

- αποκόλληση πλακούντα

- σαλπιγγίτιδα

- πυελικό απόστημα

- πόνους περιόδου

Τα ουρολογικά αίτια πόνου χαμηλά και αριστερά στην κοιλιά περιλαμβάνουν:

- επιδιδυμίτιδα-ορχίτιδα

- συστροφή όρχεος

- κολικό νεφρού-ουρητήρα

- ουρολοίμωξη

Άλλα αίτια πόνου κάτω και αριστερά στην κοιλιά είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο έρπητας ζωστήρας και άλλα σπανιότερα, όπως η πλήρης αναστροφή σπλάχνων και η θρόμβωση πυελικών φλεβών.

Χρόνιος πόνος αριστερά και κάτω στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε: δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο, κακοήθειες του παχέος εντέρου, νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα. Μπορεί, τέλος, να παρουσιαστεί σε γυναίκες με ενδομητρίωση ή όγκους της πυέλου.

08ec428a4eb6e339c25df2ef4a700676 XL

Πόνος δεξιά στην κοιλιά

Ο πόνος χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά αντιπροσωπεύει το 50% όλων των περιπτώσεων οξείας κοιλίας και εγείρει την υποψία σκωληκοειδίτιδας.

Τα γαστρεντερικά αίτια του πόνου δεξιά στην κοιλιά περιλαμβάνουν: οξεία σκωληκοειδίτιδα, νόσο του Crohn, εκκολπωματίτιδα, έλκος στομάχου, δεξιά βουβωνοκήλη ή μηροκήλη, ορισμένα νεοπλάσματα του παχέος εντέρου που οδηγούν σε ρήξη.

Οι ουρολογικές παθήσεις που προκαλούν πόνο χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά συνήθως συνοδεύονται από παροδικό και αιφνίδιο πόνο. Π.χ. μια ενσφηνωμένη πέτρα μπορεί να προκαλέσει αιματουρία.

Άλλα αίτια πόνου στην κάτω δεξιά κοιλία είναι διάφορα μικρόβια που προκαλούν φλεγμονή του ειλεού.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο πόνος στην κοιλιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται εμπειρικά. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνονται παυσίπονα ώσπου να διερευνηθεί η αιτία του πόνου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται στον γιατρό του, με σκοπό να αποκλειστεί ή να αντιμετωπισθεί πιθανή σοβαρή πάθηση.

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι γυναίκες, οι νεφροπαθείς και οι βαρέως πάσχοντες κινδυνεύουν περισσότερο. Η κλινική εικόνα των ασθενών αυτών μπορεί να είναι ήπια αλλά να υποκρύπτει σοβαρό ενδοκοιλιακό πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:

Γαστρεντερικά συμπτώματα: Τι σημαίνουν & πότε να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό

Πότε ο πόνος στην κοιλιά δείχνει σκωληκοειδίτιδα

Πέντε σημάδια που φανερώνουν πρόβλημα στο πάγκρεας