ΥΓΕΙΑ

Κράμπες: Γιατί εκδηλώνονται και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Οι κράμπες είναι ακούσιες και συχνά επώδυνες συσπάσεις των μυών. Οι πιο συνηθισμένες κράμπες είναι αυτές που εκδηλώνονται στα πόδια, μπορεί όμως να εκδηλωθούν και στα χέρια, τον βραχίονα, την κοιλιά και το θώρακα.

Κράμπες: Γιατί εκδηλώνονται και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Αίτια

Οι μυϊκές κράμπες συνήθως εκδηλώνονται όταν ένα μυς είναι καταπονημένος ή τραυματισμένος. Όταν γυμνάζεστε χωρίς να έχετε καταναλώσει αρκετά υγρά (είστε αφυδατωμένος) ή όταν έχετε χαμηλά επίπεδα μετάλλων, όπως καλίου ή ασβεστίου, είστε περισσότερο επιρρεπείς στο να έχετε μια μυϊκή σύσπαση.

Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε φάση, ακόμη και στον ύπνο, το πιθανότερο όμως είναι να συμβούν όταν αθλείστε.

Κράμπες μπορούν επίσης να προκληθούν από:
-Αλκοολισμό
-Υποθυρεοειδισμό
-Νεφρική ανεπάρκεια
-Εγκυμοσύνη

Αντιμετώπιση

Αν πάθετε κράμπα, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε τη δραστηριότητά σας και να προσπαθήσετε να τεντώσετε τον επηρεασμένο μυ.

Στη συνέχεια κάνετε ήπιες μαλάξεις. Η θερμότητα θα χαλαρώσει το μυ όταν ξεκινά ο σπασμός. Εάν εξακολουθείτε να πονάτε, μπορείτε να πάρετε κάποιο αναλγητικό.

Εάν οι μυϊκές κράμπες είναι σοβαρές, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο μυοχαλαρωτικό φάρμακο.

Εάν εκδηλώνετε συχνά κράμπες, πρέπει να κρατάτε καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό σας, πίνοντας άφθονο νερό, αλλά και ενεργειακά ποτά, που αναπληρώνουν τα χαμένα μέταλλα.

Καταναλώστε επίσης χυμό πορτοκαλιού και μπανάνες που αποτελούν σημαντικές πηγές καλίου.

Διαβάστε επίσης:

Κράμπες στον ύπνο: 3 λύσεις που θα σας σώσουν!

Παθαίνετε κράμπες; Απλοί τρόποι για να τις ξεπεράσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ