ΥΓΕΙΑ

Αποκόλληση υαλοειδούς: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον «αθόρυβο επισκέπτη» που αλλοιώνει την όραση.

Αποκόλληση υαλοειδούς: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

Υαλοειδές ή υαλώδες ονομάζεται η ουσία σε μορφή γέλης (τζελ) που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερος μέρος του ματιού εσωτερικά γεμίζει με αυτήν την ουσία, η οποία το βοηθά να διατηρεί το σφαιρικό του σχήμα.

Εκατομμύρια λεπτεπίλεπτες ίνες συνυφαίνονται στο υαλοειδές και συνδέονται με την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, του ιστού του ματιού που παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Με την πάροδο των ετών, το υαλοειδές συρρικνώνεται και οι ίνες αυτές απομακρύνονται από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Εάν υπάρξει ρήξη των ινών, το υαλοειδές διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή και τότε εκδηλώνεται η λεγόμενη αποκόλληση υαλοειδούς.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αποκόλληση υαλοειδούς δεν απειλεί την όραση.

Παράγοντες κινδύνου

Η αποκόλληση υαλοειδούς είναι συνηθέστερη σε άτομα άνω των 50 ετών και είναι ακόμη συχνότερη στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών. Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν επίσης τα άτομα που έχουν μυωπία.

Συμπτώματα

Οι ίνες στο εσωτερικό του ματιού επισκιάζουν μικρά τμήματα του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα η όραση να αλλοιώνεται από «μυγάκια».

Είναι επίσης πιθανό το οπτικό πεδίο να αλλοιώνεται από λάμψεις στην περιφερική όραση, δηλαδή στα πλάγια του οπτικού πεδίου.

Διαβάστε επίσης:

Αποκόλληση υαλοειδούς: Ποιοι κινδυνεύουν και ποια είναι τα συμπτώματα (φωτογραφίες)
Πώς βλέπει κάποιος με εκφύλιση ωχράς κηλίδας (φωτογραφίες)
Βλέπετε «μυγάκια»; Δείτε τι φταίει