ΥΓΕΙΑ

Αέρια: Το πρόβλημα του μετεωρισμού δεν πρέπει να είναι ταμπού

Ο μετεωρισμός είναι σύμπτωμα ασθένειας του πεπτικού συστήματος που εκδηλώνεται από την συσσώρευση αερίων στο έντερο, κυρίως στο παχύ έντερο, σπάνια στο στομάχι και σπανιότερα στην κοιλιακή χώρα. Είναι ένα πολύ συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο παρουσιάζεται στο 10 - 30 % του ενήλικου πληθυσμού και έχει, πέρα από την κλινική του σημασία, σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Αέρια: Το πρόβλημα του μετεωρισμού δεν πρέπει να είναι ταμπού

Ο μετεωρισμός συχνά συνοδεύεται και από φούσκωμα στην κοιλιά , το οποίο είναι μια δυσάρεστη κατάσταση , η οποία πολλές φορές έχει να κάνει με την ποιότητα, την ποσότητα, τις συνήθειες κατανάλωσης των τροφών μας και φυσικά την κατάσταση του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος. Το φούσκωμα με τη σειρά του, συνοδεύεται συχνά από κοιλιακό πόνο, ο οποίος άλλες φορές είναι ήπιας μορφής και άλλες φορές αφόρητος και ξαφνικός.

Οι κυριότερες αιτίες της δημιουργίας του φουσκώματος είναι η κατάποση του αέρα κατά τη διάρκεια του φαγητού και του ποτού. Επίσης επιπλέον λόγοι είναι η μάσηση τσίχλας καθώς και το κάπνισμα.

Η συνήθης αντιμετώπιση του φουσκώματος μετά από ένα γεύμα είναι κατανάλωση αναψυκτικών, πιστεύοντας ότι κατευνάζουμε το πρόβλημα. Όμως στην πραγματικότητα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Το πρόβλημα διογκώνεται και το σώμα αργεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Η διατροφή μας επίσης συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία φουσκώματος αφού μερικά τρόφιμα δεν μπορούν να μεταβολιστούν εύκολα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αέρια . Εάν οι διατροφικές μας συνήθειες περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως τα φασόλια, το λάχανο, το μπρόκολο, οι σταφίδες, οι φακές, τα δαμάσκηνα και τα μήλα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχετε από φούσκωμα και μετεωρισμό.

Συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μετεωρισμού :
• Βάλτε οποιαδήποτε μορφή άσκησης στη ζωή σας, το καθημερινό περπάτημα κάνει καλό
• Πίνετε αρκετό νερό
• Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά
• Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα
• Μην πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό
• Αποφύγετε τροφές με πολλά λιπαρά
• Αποφύγετε τροφές που προκαλούν φούσκωμα: μπρόκολο, φασόλια, φακές, κουνουπίδι κτλ

Εναλλακτικά συνίσταται να χρησιμοποιούνται σκευάσματα που περιέχουν αποκλειστικά και μόνο σιμεθικόνη, όπως είναι το Dulcogas. To Dulcogas με κύριο συστατικό του τη σιμεθικόνη χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του φουσκώματος σε πολλές χώρες καθώς έχει άριστο προφίλ ασφάλειας εφόσον δρα φυσικά και γρήγορα (σε λιγότερο από 15 λεπτά) και δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Γι'αυτό είναι κατάλληλο για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες (για εγκύους, στη γαλουχία , διαβητικούς και για παιδιά από 6 ετών και άνω). Το Dulcogas μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με άριστα αποτελέσματα από όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, ΣΕΕ και από όσους κάνουν χρήση υπακτικών και σπασμολυτικών.

Εάν το φούσκωμα επιμένει , ή εάν υποφέρετε και από άλλα συμπτώματα όπως πρήξιμο στην κοιλιά ή κοιλιακό άλγος , είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας .

Αλέξης Σωτηρόπουλος
Παθολόγος – Διαβητολόγος
Δ/ντης ΕΣΥ, Γ' Παθολογικό Τμήμα & Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά
Ταμίας Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Διαβάστε ακόμη:

Ο πιο απλός και ανέξοδος τρόπος να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ