ΥΓΕΙΑ

Όταν ο πονοκέφαλος… τυφλώνει

Μια πάθηση που αντιμετωπίζεται αρκετά εύκολα αλλά πολλές φορές ξεφεύγει από τους γιατρούς μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στη μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.

Όταν ο πονοκέφαλος… τυφλώνει

Πλήττει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα συμπτώματα θυμίζουν αρκετές άλλες παθήσεις ή κοινές ενοχλήσεις που συνοδεύουν τυπικά το πέρασμα των ετών.

Τρία συνήθη σημάδια που προμηνύουν τη γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, γνωστή και ως κροταφική αρτηρίτιδα, είναι τα εξής:

- Πονοκέφαλος: αιφνίδιος ή σταδιακός –στον έναν ή και στους δυο κροτάφους– που δεν έχει εμφανιστεί στο παρελθόν κατ' αυτό το μοτίβο

- Ευαισθησία της κεφαλής: κυρίως στην περιοχή των κροτάφων, με τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή να μοιάζουν διογκωμένα

- Πόνος στο σαγόνι ή τη γλώσσα: κατά την ομιλία και το φαγητό

- Αλλοιώσεις στην όραση: θολή όραση, διπλωπία ή αιφνίδια παροδική απώλεια της όρασης

Δεν είναι γνωστό τι πυροδοτεί την κροταφική αρτηρίτιδα. Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση, όπου ο οργανισμός επιτίθεται στα ίδια του τα κύτταρα και προκαλεί βλάβες. Η κροταφική αρτηρίτιδα συνεπάγεται φλεγμονή στα κύτταρα που βρίσκονται στα τοιχώματα των αρτηριών, ιδίως αυτά που παρέχουν αίμα στο κεφάλι. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η περιορισμένη παροχή αίματος, η οποία αποτελεί και την αιτία των πονοκεφάλων, της ευαισθησίας στο κεφάλι και του πόνου στο σαγόνι.

Οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα στα οπτικά νεύρα στο οπίσθιο μέρος του οφθαλμού είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν διακοπεί η ροή αίματος προς τα νεύρα, αυτά γρήγορα πεθαίνουν και επέρχεται μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.

Διαβάστε επίσης:

Θολή όραση: Οι πιθανές αιτίες εκτός από μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία
Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που διώχνει τον πονοκέφαλο
Ημικρανία: Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες
Ημικρανία vs. αθροιστική κεφαλαλγία: Δείτε τις διαφορές