ΥΓΕΙΑ

10 τρόποι να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας σε 1 ημέρα!

Νιώθετε ότι το σώμα σας δεν δουλεύει στο 100% και θέλετε να πετύχετε μέγιστη απόδοση με ελάχιστο κόπο; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

10 τρόποι να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας σε 1 ημέρα!

Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας καταναλώνει ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, εξαρτάται κυρίως από τα γονίδια που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας αλλά και από τη σωματοδομή μας. Αν και δεν μπορούμε να επέμβουμε στους δύο αυτούς παράγοντες, μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο μεταβολισμός μας δουλεύει όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά γίνεται.

Παρακάτω θα δείτε 10 τρικ που μπορείτε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα ώστε να εξασφαλίσετε μέγιστη κατανάλωση θερμίδων.

1. 7 το πρωί – Βόλτα στον ήλιο

Η έκθεση στο φως του ήλιου –πάντα φορώντας αντηλιακό– ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία όλων των επιμέρους συστημάτων του, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού.

2. 7:30 – Ανεβάστε την ένταση

Λίγη πρωινή γυμναστική σε υψηλή ένταση το πρωί βοηθά να κάψετε σημαντικό αριθμό θερμίδων αλλά και να διατηρήσετε την επίδραση της γυμναστικής (μετάκαυση) για αρκετές ώρες.

3. 8:30 – Πρωτεΐνες στο πρωινό

Αποφύγετε τους υδατάνθρακες και προτιμήστε τις πρωτεΐνες για το πρωινό σας γεύμα. Οι πρωτεΐνες το πρωί συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα μέσα στην ημέρα και μας χορταίνουν για περισσότερες ώρες.

4. 9 το πρωί – Τσάι

Έχουμε συνηθίσει να πίνουμε καφέ το πρωί, όμως θα επωφεληθούμε σημαντικά αν τον αντικαταστήσουμε με ένα φλιτζάνι τσάι. Ο συνδυασμός από κατεχίνες και καφεΐνη στο τσάι βοηθά να κάψουμε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

5. 10 το πρωί – Σηκωθείτε για μερικά λεπτά

Εάν κάνετε δουλειά γραφείου που σας αναγκάζει να παραμείνετε καθιστοί για πολλές ώρες κάθε μέρα, προσπαθήστε κάποια στιγμή να κάνετε κάτι όρθιοι. Είτε πρόκειται να μιλήσετε στο τηλέφωνο είτε να διαβάσετε ένα έγγραφο, καλό θα είναι να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα μακριά από την καρέκλα του γραφείου. Με τον τρόπο αυτό, το σώμα «εκπαιδεύεται» να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και ο μεταβολισμός δεν... κοιμάται.

6. 12 το μεσημέρι – Αποφύγετε το αναψυκτικό

Είναι η ώρα που θέλουμε να τσιμπήσουμε κάτι, συχνά συνοδεύοντας το σνακ με ένα αναψυκτικό. Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που περιέχουν τα αναψυκτικά απορρυθμίζουν τη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στα διάφορα είδη σακχάρων.

7. 3 το μεσημέρι – Απολαύστε λίγη μαύρη σοκολάτα

Αν η επιθυμία για γλυκό είναι πολύ ισχυρή για να την καταπνίξετε, προτιμήστε τουλάχιστον τη μαύρη σοκολάτα αντί για άλλα γλυκίσματα. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο έχουν ευεργετική δράση στη ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού.

8. 5 το απόγευμα – Πείτε ένα ανέκδοτο

Το γέλιο είναι ευεργετικό για την καρδιά, είναι όμως και μια σύντομη «γυμναστική». Από την άλλη, αποτελεί μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες, το οποίο καταπονεί τον οργανισμό και τον εμποδίζει να κάψει θερμίδες.

9. 8 το βράδυ – Κάντε λίγη γιόγκα

Εναλλακτικά, διαβάστε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, κάντε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο ή κάντε... σεξ! Ό,τι κι αν προτιμάτε, προς το τέλος μιας κουραστικής ημέρας επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αποφορτίζει και σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το στρες.

10. 11 το βράδυ – Ετοιμαστείτε για ύπνο

Ακόμη κι αν εκκρεμούν κάποιες υποχρεώσεις, το οφείλετε στον εαυτό σας να κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά. Ο ύπνος είναι βασικός ρυθμιστής των σωματικών μας λειτουργιών και η έλλειψή του απορρυθμίζει πλήρως το μεταβολικό ρυθμό και το αίσθημα της πείνας.

Διαβάστε επίσης:

Υπολογίστε πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά
Οκτώ μυστικά για να καίτε περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα
Δείτε τι προκαλεί μισή ώρα χαμένου ύπνου στο μεταβολισμό σας
Το ρόφημα που προτιμά η Τζένιφερ Λόπεζ για πιο γρήγορο μεταβολισμό!