ΥΓΕΙΑ

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό λειτουργεί πιο αποδοτικά το καλοκαίρι

Οι τέσσερις εποχές του χρόνου επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό και αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί αρρωσταίνουμε πιο εύκολα το χειμώνα σε σύγκριση με την άνοιξη ή το καλοκαίρι, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό λειτουργεί πιο αποδοτικά το καλοκαίρι

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια που ρυθμίζουν την ανοσία, τις αντιστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στις διάφορες λοιμώξεις, είναι πιο ενεργά το χειμώνα.

Αν και ο μηχανισμός αυτός βοηθά να καταπολεμά ο οργανισμός ιούς, μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα χρόνιων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, κυρίως παθήσεις στις οποίες το ίδιο το ανοσοποιητικό επιτίθεται στον οργανισμό.

Η διεθνής ομάδα των επιστημόνων που εκπόνησε τη νέα μελέτη ανέλυσε δείγματα αίματος και ιστών από περισσότερους από 16.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC. Από τα 22.000 γονίδια που μελετήθηκαν, το 25% εξ αυτών φάνηκε να παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στη λειτουργία του ανάλογα με την εποχή. Οι μεταβολές στις οποίες εστίασαν οι ερευνητές αφορούσαν στα γονίδια του ανοσοποιητικού και συγκεκριμένα όσα εμπλέκονται στη διαδικασία εκδήλωσης της φλεγμονής. Διαπιστώθηκε ότι τα γονίδια αυτά είναι πιο ενεργά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή John Todd, έναν εκ τους συντάκτες της μελέτης, τα παραπάνω ευρήματα μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν γιατί παρατηρούνται εξάρσεις σε ορισμένες παθήσεις συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.

Η φλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο σε ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 και η καρδιοπάθεια, παθήσεις που παρουσιάζουν έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες στις χώρες που οι θερμοκρασίες πέφτουν αισθητά, όπως η Ελλάδα και η Αγγλία.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η έξαρση οφείλεται, εν μέρει τουλάχιστον, στους αυξημένους δείκτες φλεγμονής και στη διαδικασία εκδήλωσης της φλεγμονής παίζει ρόλο η δραστηριότητα των γονιδίων.