ΥΓΕΙΑ

Το κινητό είναι ο απόλυτος εθισμός: Πώς αποτυπώνεται σε ένα απολαυστικό βίντεο

Σύμφωνα με τον γάλλο κοινωνιολόγο και ερευνητή J.C. Kauffmann, το κινητό τηλέφωνο έχει κατοχυρωθεί, με μεγάλη ταχύτητα και ευκολία, σαν φυσική επιμήκυνση του χεριού μας.

Το κινητό είναι ο απόλυτος εθισμός: Πώς αποτυπώνεται σε ένα απολαυστικό βίντεο

Υποστηρίζει μάλιστα ότι συγκαταλέγεται στα αντικείμενα που, στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, επιλέχθηκαν από τον άνθρωπο για να γίνουν κάτι σαν «δεύτερο δέρμα» του: τα ρούχα, το ρολόι, τα γυαλιά.

Στο βίντεο κινουμένων σχεδίων που ακολουθεί, δίνεται μέσα από 11 χιουμοριστικά σκίτσα, η ακραία διάσταση της εξάρτησης από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Ο φοιτητής Xie Chenglin, από την Κεντρική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Κίνα, δημιούργησε αυτό το βίντεο για να δείξει το επίπεδο του εθισμού και τις βλαβερές συνέπειες της προσκόλλησης στο κινητό τηλέφωνο. Το βίντεο δείχνει τους ανθρώπους να ζουν την καθημερινότητά τους, όντες προσκολλημένοι στην οθόνη του κινητού τους. Περπατούν με το βλέμμα συνεχώς στραμμένο προς τα κάτω, χάνοντας την ζωή τους. Οι χαρακτήρες είναι άγρια παραμορφωμένοι, κινούνται με υπερβολικό τρόπο για να τονίσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, και που θα μπορούσε να οδηγήσει η ανθρώπινη εξέλιξη αν δεν αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Οι χαρακτήρες ζουν χωρίς να παρατηρούν, να κατανοούν ή να ενδιαφέρονται για τον διπλανό τους, το χάος και τον πόνο που προκαλείται από την έλλειψη της προσοχής τους. Προσκολλημένοι για το τι γίνεται στον κόσμο του διαδικτύου συμμετέχουν σε απίστευτα γεγονότα. Πέφτουν σε κολώνες, ενώ βγάζουν «selfies» σε σκηνές ατυχήματος χωρίς να βοηθούν τα θύματα. Στην ουσία περπατάνε σαν να είναι υπνωτισμένοι, ζώντας σε έναν άλλο κόσμο, τον δικό τους ψηφιακό κόσμο.

Μπορεί το βίντεο να παρουσιάζει μια ακραία διάσταση του προβλήματος, είναι όμως πολύ κοντά στην άποψη του κοινωνιολόγου ότι αποτελεί τη φυσική επιμήκυνση του χεριού.


Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: