ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στους λεμφαδένες: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια (εικόνες)

Οι λεμφαδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα και αποτελούν σημαντικό τμήμα του ανοσολογικού συστήματος.

Καρκίνος στους λεμφαδένες: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια (εικόνες)

Η χρησιμότητά τους έγκειται στο ότι βοηθούν το σώμα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά μικρόβια, λοιμώξεις και άλλες ξένες ουσίες.

Περιοχές όπου οι λεμφαδένες μπορούν να ψηλαφηθούν (με τα δάκτυλα) είναι οι εξής:

  • Βουβωνική χώρα
  • Μασχάλη
  • Τράχηλος (υπάρχει μια αλυσίδα λεμφαδένων σε κάθε πλευρά μπροστά στο λαιμό, σε κάθε πλευρά του λαιμού και σε κάθε πλευρά πίσω στο λαιμό)
  • Κάτω από το σαγόνι
  • Πίσω από τα αυτιά
  • Στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Σε περίπτωση διόγκωσης των λεμφαδένων πρέπει να απευθύνεστε άμεσα στον γιατρό.

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες είναι τα καμπανάκια που χτυπούν πάντα όταν τα όργανα πάσχουν από οτιδήποτε.

Η διόγκωση των λεμφαδένων ή τα εξογκώματα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα, είναι ένδειξη αλλαγών στο λεμφικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο «προειδοποιεί» για καρκίνο.

Για παράδειγμα μία διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στους λεμφαδένες, στις γυναίκες είναι οιωνός καρκίνου του μαστού. Ένα ανώδυνο εξόγκωμα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα ενδέχεται να είναι ένα πρώιμο σημάδι λευχαιμίας.

Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση παίζει η ηλικία και η πιθανή ευαισθησία του ασθενούς, καθώς και το μέγεθος των διογκωμένων λεμφαδένων, η σύστασή τους και η διάρκεια της διόγκωσης. Ειδικά στα μικρά παιδιά εντοπίζονται συχνά πρησμένοι λεμφαδένες, κάτι που όμως θεωρείται φυσιολογικό.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τα συμπτώματα και τις περιοχές που οι λεμφαδένες μπορούν να ψηλαφηθούν με τα δάχτυλα...