ΥΓΕΙΑ

Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο: Οι οδηγίες για να προφυλαχθείτε

Έναν οδηγό με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου δημιούργησε το βρετανικό παράρτημα του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «I can» (Μπορώ) που διεξάγεται στη χώρα.

Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο: Οι οδηγίες για να προφυλαχθείτε

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ένα στα τρία κρούσματα των πιο συνηθισμένων μορφών καρκίνου θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη βοήθεια της υγιεινής διατροφής, της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας και την αποφυγή της παχυσαρκίας.

Όσοι δήλωσαν συμμετοχή στην έρευνα, λαμβάνουν καθημερινά και επί 21 ημέρες μια διαφορετική συμβουλή που μπορεί να προασπίσει την υγεία τους.

Μερικές από τις συμβουλές του WCRF είναι οι εξής:

Να τρίβετε το πάτωμα

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα ασκεί προστατευτική δράση εναντίον ορισμένων συχνών μορφών καρκίνου, ιδίως κατά του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Να αφιερώνετε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα σε κοπιώδεις δραστηριότητες, ακόμη κι αν πρόκειται για το καθάρισμα του σπιτιού με όλη σας τη δύναμη.

Καταναλώστε καρότα

Αν δεν μπορείτε να κόψετε το τσιμπολόγημα, φροντίστε τουλάχιστον να κάνετε υγιεινές επιλογές, ώστε να προστατευθείτε από την παχυσαρκία στην οποία αποδίδεται το 4% των καρκίνων στους άνδρες και το 7% στις γυναίκες (σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, του νεφρού, του παγκρέατος κ.ά.). Όποιος προσλαμβάνει καθημερινά μόλις 100 θερμίδες περισσότερες απ' όσες καίει ο οργανισμός του, θα πάρει μέσα σε έναν χρόνο 5 κιλά! Ανταλλάξτε λοιπόν τα γλυκά με στικ λαχανικών (π.χ. καρότα, αγγούρια) ή με λίγους (μια μικρή χούφτα) ξηρούς καρπούς.

Ψωμί ολικής άλεσης

Ανταλλάξτε το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι με προιόντα ολικής άλεσης προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και ίσως να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ανταλλάξτε το αλάτι με άφθονα μπαχαρικά

Το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, ενώ η μείωσή του μπορεί να δράσει προστατευτικά. Για να διευκολυνθείτε, αυξήστε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά στο φαγητό σας. Το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαύρο πιπέρι, το τσίλι σε σκόνη, το τζίντζερ και ο βασιλικός είναι μερικά απ' όσα έχουν πολύ δυνατή γεύση, ικανή να καλύψει την έλλειψη του αλατιού.

Μειώστε τις μερίδες

Μην τρώτε αν δεν νιώσετε ότι πεινάτε. Σε συνδυασμό με την μείωση των μερίδων θα θέσετε υπό έλεγχο τις θερμίδες, και κατά συνέπεια το βάρος σας, δίχως να στερηθείτε το παραμικρό.

Αραιώνετε με σόδα ή ανθρακούχο νερό τα ποτά σας

Έτσι θα καταναλώνετε λιγότερο αλκοόλ, το οποίο σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου (λ.χ. του στόματος, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού).

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το διατροφικό πρόγραμμα που μειώνει τον κίνδυνο

Τι τρέφει και τι σκοτώνει τον καρκίνο σύμφωνα με τους επιστήμονες