ΥΓΕΙΑ

Διαλειμματική προπόνηση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Αρκούν 4-5 λεπτά υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση για να αποκομίσει κάποιος τα μεγαλύτερα οφέλη ως προς τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Διαλειμματική προπόνηση: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Αν ο συνολικός χρόνος άσκησης αυξηθεί, αυξάνεται και το ποσοστό μείωσης του κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μικρές δόσεις υψηλής έντασης διαλείπουσας άσκησης μπορεί να προκαλέσουν γρήγορες βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα, παρέχοντας μια πιθανή βιολογική εξήγηση των συσχετισμών με τη θνησιμότητα από καρκίνο που παρατηρείται στα ευρήματα της νέας μελέτης.

Περισσότερη υψηλής έντοσης διαλείπουσα άσκηση έχει επίσης συσχετιστεί ειδικά με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου. Οι κύριες βιολογικές οδοί που συσχετίζουν την φυσική δραστηριότητα με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου είναι η φλεγμονή, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η σύνθεση του σώματος και οι ενδογενείς ορμόνες του φύλου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι γρήγορα σετ έντονης άσκησης που διαρκούν ένα ή δύο λεπτά, για συνολικά 3,4–3,6 λεπτά την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 17–18% συγκριτικά με το να μην κάνει κάποιος καθόλου άσκηση. Αν αυξηθεί η άσκηση στα 4,5 λεπτά την ημέρα, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου κατά 31-32%.

Για να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης, μία μεταβολικά ισοδύναμη μονάδα αύξησης στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα (3,5 mL πρόσληψης οξυγόνου/kg/min) σχετίζεται με 7% μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου.

Η πρόσφατη σχετική μελέτη με πρώτο συγγραφέα τον καθηγητή Φυσικής Δραστηριότητας, Τρόπου ζωής και Υγείας του Πληθυσμού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, Εμμανουήλ Σταματάκη, έδειξε ότι αρκούν μόνο λίγα λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με την έλλειψη άσκησης, σε ποσοστό 20-30%.

Η μικρότερη δόση άσκησης είναι 3,4 λεπτά την ημέρα σε σετ μικρότερα του ενός λεπτού, για μείωση κατά 17% του συνολικού κινδύνου για καρκίνο και 3,7 λεπτά την ημέρα για μείωση του κινδύνου για καρκίνους που σχετίζονται με την έλλειψη άσκησης κατά 28%. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου και σε σετ μικρότερα των δύο λεπτών.

Στη μελέτη μετείχε μια ομάδα 22.398 ενηλίκων μέσης ηλικίας 62 ετών, εκ των οποίων οι 10.122 (το 45,2%) ήταν άνδρες και οι 12.276 (το 54,8%) γυναίκες. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν αθλούνται, φόρεσαν επιταχυνσιόμετρο στον κυρίαρχο καρπό τους, ενώ συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διάρκεια ύπνου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το ιστορικό οικογενειακού καρκίνου, η άσκηση ελαφριάς και μέτριας έντασης και η διαλειμματική άσκηση 1 ή 2 λεπτών, ανάλογα με την περίπτωση. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν έως τις 30 Οκτωβρίου 2021 (θνησιμότητα και νοσηλεία) ή έως τις 30 Ιουνίου 2021 (εγγραφές καρκίνου).

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 6,7 ετών, διαπιστώθηκαν 2.356 συνολικά περιστατικά καρκίνου, εκ των οποίων τα 1.084 αφορούσαν καρκίνο σχετιζόμενο με τη φυσική άσκηση.

Σχεδόν όλη η διαλειμματική έντονη άσκηση (92,3%) συγκεντρώθηκε σε σετ διάρκειας έως και 1 λεπτού.

Σε σύγκριση με καμία άσκηση, η διάμεση ημερήσια διάρκεια περιόδων έντονης διαλειμματικής άσκησης έως 1 λεπτό (4,5 λεπτά την ημέρα) συνδέθηκε με μείωση κινδύνου κατά 20% (από 8-29%) για όλες τις μορφές καρκίνου και κατά 29% (από 14-45%) για καρκίνους που σχετίζονται με την άσκηση.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η καθημερινή διαλειμματική έντονη άσκηση μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση για την πρόληψη του καρκίνου σε πληθυσμούς που δεν μπορούν ή δεν έχουν κίνητρα να ασκηθούν στον ελεύθερο χρόνο τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Oncology.