ΥΓΕΙΑ

Παιδικοί εφιάλτες: Τι φανερώνουν για τη μελλοντική ψυχική υγεία

Όλα τα παιδάκια βλέπουν άσχημα όνειρα, ειδικά αν είδαν κάτι στην τηλεόραση που τα τρόμαξε ή αισθάνονται πιεσμένα. Τι σημαίνει όμως αν οι εφιάλτες εμφανίζονται συχνά και χωρίς προφανή αιτία;

Παιδικοί εφιάλτες: Τι φανερώνουν για τη μελλοντική ψυχική υγεία

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Psychiatry υποδεικνύει ότι οι συχνοί εφιάλτες στην παιδική ηλικία μπορεί να είναι ενδεικτικοί της ψυχικής υγείας του παιδιού στο μέλλον.

Βρετανοί ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην υπνοβασία, τους εφιάλτες και το νυχτερινό τρόμο στην παιδική ηλικία και τα επεισόδια ψύχωσης κατά την εφηβεία.

Τα επεισόδια ψύχωσης δεν είναι πάντοτε ακραία. Μπορεί η εκδήλωσή τους να είναι ήπια και να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ακουστικές παραισθήσεις (το παιδί νομίζει ότι ακούει το όνομά του) ή φόβους ότι κάποιος θέλει να το βλάψει. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τέτοια περιστατικά στην παιδική ηλικία δεν υποδεικνύουν απαραιτήτως ότι το παιδί θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή μεγαλώνοντας. Ωστόσο, εάν τα επεισόδια είναι συχνά και σοβαρά, μπορεί να αποτελούν πρώιμη ένδειξη ψυχικής νόσου όπως η σχιζοφρένεια, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε περισσότερα από 4.000 παιδιά και κάλυπταν διάστημα 18 ετών. Βάσει των στοιχείων αυτών, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα παιδιά που είχαν εφιάλτες και εκδήλωναν νυχτερινό τρόμο στην ηλικία των 12 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν επίσης και εμπειρίες ψύχωσης στο ιστορικό τους έως την ηλικία των 18 ετών. Δεν εντοπίστηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα σε υπνοβασία και ψυχώσεις.

Σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν αν τα παιδιά τους βλέπουν εφιάλτες, επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Andrew Thompson από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ. Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν να ρίξει περισσότερο φως στους παράγοντες κινδύνου που προβλέπουν από νωρίς τις πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρών ψυχικών νοσημάτων.