ΥΓΕΙΑ

Ακμή ενηλίκων: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η ακμή δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά τους εφήβους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά στην ενήλικη ζωή του ατόμου.

Ακμή ενηλίκων: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η ακμή των ενηλίκων ονομάζεται ροδόχρους ακμή και συνοδεύεται συνήθως από επιπεφυκίτιδα.

Τα άτομα που πάσχουν έχουν υπερευαισθησία στο πρόσωπο και παρουσιάζουν ένα μόνιμο ερύθημα. Πρόκειται για μια άσηπτη φλεγμονή, που δεν οφείλεται σε μικρόβιο. Είναι ένα οίδημα της περιοχής που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα που οφείλεται σε αγγειοδιαστολή.

H ακμή των ενηλίκων κρατάει πολλά χρόνια (με περιόδους έξαρσης και ύφεσης), σε αντίθεση με την εφηβική, η οποία συνήθως κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί.

Εμφανίζεται ξαφνικά μετά την ηλικία των 25 ετών σε άτομα που δεν αντιμετώπιζαν στο παρελθόν ανάλογο πρόβλημα ή κάνει εκ νέου την εμφάνισή της μετά την περίοδο της εφηβείας. Εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή κάτω από τη μύτη, στα μάγουλα, το πιγούνι και τον λαιμό και απασχολεί κυρίως γυναίκες. Αιτίες για την εμφάνισή της είναι κυρίως οι ορμονικές μεταβολές (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), η λήψη ορμονών και το στρες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο κληρονομικός παράγοντας. Συχνά η εμφάνιση ακμής στην ενήλικη ζωή έχει τα ίδια συμπτώματα με την εφηβική ακμή.

Η ακμή ενηλίκων μπορεί επίσης να οφείλεται σε παράσιτο και η αντιμετώπισή της σε αυτή την περίπτωση γίνεται με αντιβίωση.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις της ροδόχρους ακμής, η αντιμετώπιση γίνεται με πολύ μικρές δόσεις αντιβιοτικών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και όχι αντιβιοτική δράση στην επιδερμίδα.

Η αιτία σε αυτή την περίπτωση είναι η χρήση ακατάλληλων για τον τύπο του δέρματος καλλυντικών.

Η κατάχρηση, δηλαδή, ενυδατικών ουσιών που περιέχονται σε λιπαρές κρέμες έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη του πόρου και τον εγκλωβισμό του σμήγματος, κατάσταση που δημιουργεί ανάπτυξη βακτηριδίων και φλεγμονή, με τα γνωστά όπως στους εφήβους συμπτώματα.

Η ακμή αυτού του τύπου θεραπεύεται όπως ακριβώς και η ακμή των εφήβων.

Διαβάστε επίσης:

Ακμή: 3 μυστικά για να απαλλαγείτε γρήγορα

Πώς φεύγουν τα σημάδια από τα σπυράκια