ΥΓΕΙΑ

Δείτε από τους παλμούς της καρδιάς σας αν κινδυνεύετε από διαβήτη

Οι παλμοί της καρδιάς μπορεί να αποτελέσουν αξιόπιστο δείκτη για τον κίνδυνο διαβήτη ή προδιαβήτη, σύμφωνα με νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Δείτε από τους παλμούς της καρδιάς σας αν κινδυνεύετε από διαβήτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που εμφανίζουν ταχυπαλμία, ακόμη και σε φάση ανάπαυσης, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν τη μεταβολική διαταραχή.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι είναι πιθανό να εντοπισθούν τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για διαβήτη με βάση τον καρδιολογικό έλεγχο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Σιάνγκ Γκάο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν σε περισσότερους από 73.000 ανθρώπους και κάλυπταν διάστημα τεσσάρων ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι συστηματικά εμφάνιζαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, για προδιαβήτη, καθώς και για μετατροπή του προδιαβήτη σε κανονικό διαβήτη.

Κάθε δέκα πρόσθετοι παλμοί σχετίζονταν κατά μέσο όρο με 23% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν στη συνέχεια μετα-ανάλυση σε στοιχεία επτά δημοσιευμένων μελετών επάνω στο ίδιο ζήτημα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με γρήγορο καρδιακό ρυθμό έχουν 59% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη σε σύγκριση με όσους έχουν αργό καρδιακό ρυθμό.

«Ο ταχύτερος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά ένα νέο προκλινικό δείκτη ή ένα παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη», δήλωσε ο Γκάο.

Προ-διαβήτη θεωρείται ότι έχει κάποιος όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να θεωρηθούν κανονικός διαβήτης.

Διαβάστε επίσης:

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία
Παράγοντες που «μπερδεύουν» τους παλμούς της καρδιάς
Πώς θα καταλάβετε ότι σας ανέβηκε το ζάχαρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ