ΥΓΕΙΑ

Αυστραλιανό αντιγόνο: Με ποια ασθένεια σχετίζεται

Το Αυστραλιανό αντιγόνο εμφανίζεται στο αίμα σε διάστημα 6-16 εβδομάδων μετά τη λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β.

Αυστραλιανό αντιγόνο: Με ποια ασθένεια σχετίζεται

Είναι μια πρωτεΐνη του ιικού φακέλλου ηπατίτιδας (HBsAg), που ανευρίσκεται σε οξεία αλλά και σε χρόνια μόλυνση με τον ιό της ηπατίδας Β. Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι περιγράφηκε πρώτη φορά σε Αβοριγίνα (τοπικό κάτοικο της Αυστραλίας).

Το Αυστραλιανό αντιγόνο είναι ο δείκτης που εμφανίζεται πρώτος σε μια οξεία Ηπατίτιδα Β και συχνά ανιχνεύει τα μολυσμένα άτομα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Εξαφανίζεται από το αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης.

Σε ορισμένα άτομα ωστόσο και ιδιαίτερα σε αυτά που μολύνθηκαν στην παιδική ηλικία ή έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. αν πάσχουν από AIDS) είναι δυνατόν να υφίσταται χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας HBV και το Αυστραλιανό αντιγόνο να παραμένει θετικό για πάνω από 6 μήνες.

Άρα ένα θετικό αποτέλεσμα δείχνει μια ενεργό λοίμωξη, αλλά δεν δείχνει εάν ο ιός μπορεί να μεταδίδεται σε άλλους. Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη φάση της λοίμωξης καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης του ήπατος και ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Είτε ο ιός είναι μολυσματικός είτε όχι, το Αυστραλιανό αντιγόνο είναι θετικό.

Το αρνητικό αποτέλεσμα για το αυστραλιανό αντιγόνο δείχνει ότι το άτομο δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας Β ή ότι έχει αναρρώσει από οξεία ηπατίτιδα και έχει απαλλαγεί από τον ιό (virus ) ή έχει το πολύ μια λανθάνουσα λοίμωξη.

Τρόποι μετάδοσης

Ο ιός της ηπατίτιδας μεταδίδεται με το αίμα (μεταγγίσεις, ατυχήματα σε χώρους εργασίας, piercing για απόκτηση τατουάζ, μεταχειρισμένες σύριγγες) αλλά και με το σπέρμα και το σάλιο. Επίσης μεταφέρεται από τη μητέρα που φέρει τον ιό στο νεογνό (90% πιθανότητα μετάπτωσης σε χρόνια νόσο).

Πρόληψη

Η πρόληψη γίνεται με επαναληπτικές δόσεις εμβολίου για την ηπατίτιδα Β. Η ανοσία από το εμβόλιο αρχίζει 14-21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Ο εμβολιασμός επιβάλλεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (νοσηλευτές ιατροί, άτομα στην υποδοχή μεταναστών, ομοφυλόφιλοι κα).

Διαβάστε επίσης:

Ηπατίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Προσοχή: Πώς να μην κολλήσετε ηπατίτιδα φέτος το καλοκαίρι