ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πότε πρέπει να κόβεται ο ομφάλιος λώρος

Πότε πρέπει να κόβεται ο ομφάλιος λώρος

Η ολιγόλεπτη αναμονή πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος συνδέεται με τις βελτιωμένες κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες κατά την παιδική ηλικία, ιδιαίτερα στα αγόρια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Είναι ήδη γνωστό πως η καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου ωφελεί τα μωρά, καθώς αυξάνει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Όπως δηλώνει ο Δρ Ola Andersson από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, «παρατηρείται σημαντική εγκεφαλική ανάπτυξη αμέσως μετά τη γέννηση και ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή».

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 263 τελειόμηνα παιδιά που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες για διάστημα τεσσάρων ετών. Ως νεογέννητα, τα μωρά είχαν συμμετάσχει σε εκτενή μελέτη όπου μερικά από αυτά είχαν υποβληθεί σε άμεση εκτομή του ομφάλιου λώρου (εντός 10 δευτερολέπτων μετά τη γέννηση) ή σε καθυστερημένη εκτομή (τουλάχιστον 3 λεπτά μετά τη γέννηση). Τέσσερα χρόνια αργότερα, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων παιδιών.

Ψυχολόγος αξιολόγησε τα παιδιά ως προς το δείκτη IQ, τις κινητικές τους δεξιότητες και τη συμπεριφορά τους. Παράλληλα, ζητήθηκε από τους γονείς να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του λόγου, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών.

Σε γενικές γραμμές, η εγκεφαλική ανάπτυξη και η συμπεριφορά των παιδιών φάνηκε να μην παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις. Ωστόσο, τα παιδιά της δεύτερης ομάδας (καθυστερημένη εκτομή ομφάλιου λώρου) παρουσίαζαν πιο ανεπτυγμένη λεπτή κινητικότητα. Ενδεικτικά, τα παιδιά αυτά ήταν σε θέση να κρατούν καλύτερα το μολύβι. Παράλληλα, στη δεύτερη ομάδα παιδιών ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες ήταν πιο ανεπτυγμένες. Οι διαφορές στα αγόρια ήταν πιο έντονες απ' ότι στα κορίτσια και, σύμφωνα με τον Δρ Andersson, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έλλειψη σιδήρου είναι συνηθέστερη στα μικρά αγόρια σε σύγκριση με τα μικρά κορίτσια.

Καταλήγοντας, ο Δρ Andersson σημειώνει πως η καθυστέρηση της εκτομής του ομφάλιου λώρου κατά 3 λεπτά επιτρέπει να μεταφερθούν στο μωρό περίπου 100 επιπλέον ml αίματος. Σε αυτήν την ποσότητα αίματος υπάρχει σημαντική ποσότητα σιδήρου που ωφελεί το μωρό.

BEST OF NETWORK

Σεισμός στη Σάμο: Τουλάχιστον 4 τραυματίες - Μεγάλες καταστροφές στο νησί

Σεισμός: Η στιγμή που ο «Εγκέλαδος» χτυπά την Τουρκία (videos)

Κορονοϊός: Ολικό κλείσιμο της εστίασης θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Σεισμός στη Σάμο: Αγωνία και εικόνες καταστροφής από τα 6,7 Ρίχτερ - Τσουνάμι «σάρωσε» το λιμάνι

Σεισμός ΤΩΡΑ στη Σάμο - Live Blog: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Σεισμός Σάμος: Έπεσε εκκλησία – Η θάλασσα βγήκε στη στεριά (pics+videos)

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ: Τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό

Σεισμός ΤΩΡΑ: Μεγάλες καταστροφές στην Τουρκία - Κατέρρευσαν κτήρια

Σεισμός: Τρομακτικό βίντεο - Τσουνάμι παρασέρνει τα πάντα σε δρόμους στη Σμύρνη

Κορονοϊός: Αναβάλλεται λόγω του σεισμού στη Σάμο το διάγγελμα Μητσοτάκη

Σεισμός Σάμος - Τάσσος στο Newsbomb.gr: Yπάρχει πιθανότητα για εξίσου ισχυρό μετασεισμό

Σεισμός Σάμος: «Βομβαρδισμένο» τοπίο το νησί – Συγκλονιστική μαρτυρία (video)